Konyalı çiftçilere güzel haber! Buğday fiyatlarında artış bekleniyor..

Konyalı çiftçilere güzel haber! Buğday fiyatlarında artış bekleniyor..
Konya Ovası buğday rekoltesinin bu yıl 2,4 milyon tona çıkması beklenirken, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın feshedilmesi nedeniyle dünya buğday fiyatlarının artması bekleniyor.

Konya ovasında son dönemde buğday hasadı devam ederken Tahıl Konseyi'ni ataması nedeniyle çiftçiler büyük mağduriyetlerle karşılaştı. Bu memnuniyetsizliğin sonucu olarak, Konya Ticaret Borsası'nın aracılığıyla hasat edilen ürünü değerinin altında tüccarlara satış yapmak zorunda kalan çiftçiler için dünya çapında önemli bir haber paylaşıldı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasına katılmayı bıraktığını duyurdu. Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin geçtiğimiz Temmuz ayında arabuluculuk yaptığı anlaşma, Ukrayna'nın Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle bloke olan tahıl ihracatının güvenliğini sağlayarak küresel alanda gıda krizini hafifletmeyi hedefliyordu. Söz konusu anlaşmanın birkaç kez uzatıldığı bilinirken Rusya aylardır uzatılmak için gerekli şartların sağlanmadığını iddia ettiler ve anlaşmayı bozdular.

Konyalı çiftçilere güzel haber! Buğday fiyatlarında artış bekleniyor

KİLİT ÜLKE TÜRKİYE

Rusya'nın bu kararında Birleşmiş Milletler ve ABD'nin tepkisine rağmen tahıl koridoru anlaşmasındaki asıl rol yine Türkiye'nin olacağı söyleniyor. Türkiye, anlaşmayı uzatma girişimini yineliyor. Tahıl Koridoru Anlaşması'nın feshedilmesi nedeniyle küresel olarak buğday fiyatlarının yükseleceğine inanan uzmanlar, bu hareketin dünya gıda krizine yol açacağını söylüyor.

KÜRESEL GIDA KRİZİ KAPIDA

Karamanoğlu Mehmet Bey Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek; konuyla ilgili yaptığı açıklamasında “Tahıl Koridoru, Rusya'nın en büyük varlıklarından biridir. Bu, küresel bir gıda krizi yaratmak için çok elverişli bir alandır. Bu bakımdan Rusya'nın kararını sürpriz olarak görmüyorum. Çünkü tahıl koridoru anlaşması imzalandığında Çin, Hindistan gibi ülkelerin tahıl ihracatını kısıtlandı. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu da anlıyorlar. Yani en büyük artılardan biri bu." ifadelerini kullandı.

Konyalı çiftçilere güzel haber! Buğday fiyatlarında artış bekleniyor

"Fiyatları keskin bir şekilde artıracak"

Tahıl fiyatlarının sert bir şekilde yükseleceğini kaydeden Güzelipek, “Tahıl koridoru anlaşmasının askıya alınması piyasayı olumsuz etkileyecek. Tahıl fiyatları hızla artacak. Büyük olasılıkla bir gıda kıtlığı haline gelecektir. Bu aslında tehlikeli bir karardır. Buğdayın kendiliğinden değer kazanacağını düşünmekteyim. Çünkü arz talep dengesine bakarsanız Rusya'nın kararı tüm dünyada ciddi endişelere yol açtı. Bu bağlamda, buğday ve hububat fiyatlarında önemli dalgalanma söz konusudur." dedi.

"KONYA ÇİFTÇİSİ KAZANACAK"

Konyalı çiftçinin buğdaydan faydalanacağını söyleyen Güzelipek,“Buğdayın geleceğini Konya ovasında sayarsak Konya çiftçisinin bu durumdan faydalanacağını değerlendiriyorum. Ülkelerin sanayi ve tarımsal dengelerine baktığımızda tarımın önemini unutuyoruz. Ekonomide “sanayi olmazsa olmazdır” diye bir görüş var. Ancak bu kriz, ülkeler için sanayi sektörü kadar tarımsal üretimin de önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bu açıdan Türkiye olarak bu tarz küresel krizlerden mümkün olduğunca az etkilenmek için tarımsal potansiyelimizi azami seviyeye çıkarmalıyız." diye konuştu.