Konyalı uzmandan su konusunda hayati uyarı: Hastalığa davetiye çıkarıyor!
Kış aylarının gelmesiyle birlikte su tüketiminin ciddi oranda düştüğünü belirten Medicana Konya Hastanesi'nde Beslenme ve Diyet Bölümü doktoru Diyetisyen Merve Sena Nazlı, susuz kalana veya aşırı terlemeye kadar beklemenin uygun olmadığını anlattı.
Diyetisyen Merve Sena Nazlı, konuyla ilgili açıklamasında su içmenin öneminde bahsetti ve susuz kalmanın bazı hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Beslenme uzmanı Nazlı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Çünkü vücudumuzun %70'i sudur. Organlarımızın işleyişi, yediğimiz besinlerden aldığımız vitamin ve minerallerin organlarımıza taşınması veya vücutta hastalığa neden olan virüs ve bakterilerin vücut dışına atılması için su tüketimi önem taşımaktadır. Diyelim ki ortada hiçbir neden yokken baş ağrınız var ama gerçekten bakarsanız bunun nedeni su içmemiş olmanız olabilir. Veya sürekli bir şeyler yediğinizde vücudunuzun aslında susadığını ve tanınmaz hale geldiğini ve bunun açlık olarak tezahür ettiğini görebiliriz. Bu nedenle her gün iki buçuk litre su içtiğinizden emin olun. Geçmeyen kronik yorgunluğunuz varsa bunun nedeni su eksikliği olabilir. Böbrek sağlığını korumak için bol su içmeye dikkat edelim. Günde ortalama 8 ila 10 bardak veya 2,2 buçuk litre su tüketmek önemlidir. Miktarı 5 litreye kadar çıkardığımızda vücut zehirlenmesine ve su zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu da vücudumuzdan fazla mineral atmamıza neden olabilir. Bu ölümcül bir risktir. Suyumuzu ölçülü tüketmeye dikkat edelim”
“BİR BARDAK ÇAYIN YANINDA BİR BARDAK SU TÜKETİN”
Beslenme Uzmanı Merve Sena Nazlı, yaşlıların ve çocukların da su tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirterek "Aslında bu kiloyla ilgili bir sorun ama yaşlılar su tüketimini daha da azaltabilirler. Ancak ortalama olarak 2 litrenin altına düşmemeleri gerekiyor. Bu çocuklar için de aynıdır. Bir buçuk litre su tüketirken dikkatli olalım. Özellikle çok miktarda çay ve kahve tüketen kişiler henüz bunu yapmadıklarını iddia ediyor. Su tam anlamıyla bir idrar söktürücüdür. Yani suyu vücudumuzdan dışarı iter. Bir bardak çay içerken vücudun dengesini sağlamak için büyük bir bardak su içmeliyiz. Suyun tadını beğenmiyorsak meyve dilimleyebilir, limon dilimleyebilir, tarçın ekleyebilir veya örneğin meyve suyu yapıp su tüketimini arttırabiliriz. Vücudumuzun %70'i su olduğuna göre bu su olmasaydı vücudumuz nasıl olurdu? Çok akıllı bir sistem olduğu için organlarımızdan ve kemiklerimizden su çekmeye başlayacaktır. Bu durum eklem rahatsızlıkları ve kulaklarda diğer işitme sorunları gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu yüzden vücudumuzun susuz kalmasına ve enerjisinin azalmasına izin vermemeliyiz” diye konuştu.