Konya'nın emlak krizine çözüm geliyor! 'Maliyetler önemli ölçüde düşecek'

Konya'nın emlak krizine çözüm geliyor! 'Maliyetler önemli ölçüde düşecek'
Konya'da ve Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan konut krizinin çözümü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın arsa hazinelerinin imara açılması uygulamasında bulunuyor. Uzmanlar, uygulama sonrasında maliyetlerin önemli ölçüde azalacağını vurguladı.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya ve ilçelerinde de konut fiyatları ve kiraların artmaması için çeşitli önlemler alındı. Konut arzını artırmaya yönelik yeni önlemlerin önümüzdeki birkaç gün içinde uygulamaya konması bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özahaseki, gayrimenkul fiyat artışlarının önlenmesi ve halkın konut sorununun çözülmesi amacıyla yasaya milli tahvillerin dahil edileceğini açıkladı.

Konya'da Emlakçılar Odası Başkanı olarak görev yapan Sedat Altınay, hazine mülklerinin halka satılmasının maliyetleri en az yüzde 35 ila 40 oranında azaltabileceğini vurguladı.

Sedat Altınay

"İmar dışı Hazine varlıklarının geliştirilmesine yönelik çabalar başladı."

Sedat Altınay, pandemi ve büyük depremlerin ardından insanların çok katlı binaları terk ederek bahçeli evlere taşındığını belirterek, “Konya'da pandemi sonrasında vatandaşlarımız çok katlı evleri terk etti ve konuta talep çok fazla. Tabii depremden sonra halkımız tedirgin oldu. Yüksek yapılardan çekilme, bahçeli evlere olan talebi artırdı. Konya'da bahçeli evler için talepler şu anda oldukça yüksek. İnsanların talebi hem ev amaçlı hem de tek veya iki katlı evleri tercih etmek. Tabii ki Bu gereksinimleri karşılamak için şehirlerimiz ve hükümetlerimiz yeni bir karar aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın son açıklamasının ardından plansız hazine arazilerinin imara açılması için çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.

"Arsaya talep şu anda oldukça yüksek"

Kalkınmaya açılacak arsalara olan talebin karşılanmasının dışında fiyatların da düşeceğini vurgulayan Altınay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yeni açılacak hazine arazileriyle imara açılacak olan arsa fiyatlarının düşeceğine, inşaat maliyetlerinin düşeceğine inanıyoruz. Neredeyse yarı yarıya azalacak. Çünkü arsaya verdiğimiz rakamlar, ne kadar para eklediğimiz inşaat maliyetine eşit oluyor. Arz-talep dengesi giderek daha fazla imar alanı sayesinde sağlanırsa fiyatlar otomatik olarak hızla düşecektir. Konya'da arsa talebi şu anda oldukça yüksek. Ancak insanların planlı arsa bulamaması nedeniyle arsa fiyatları da artıyor. İnşallah arsaların imara açılmasıyla talebin karşılanacağına ve fiyatların daha da düşeceğine inanıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın açıklamasına göre bu kanun en kısa sürede meclise sunulacak. Hazine arazisinin planlama yapılarak en kısa sürede halka satışa sunulacağı belirtildi. Olumlu bir gelişme. Kat sayısı karşılığında bölünen arsanın bir bina maliyetine eşit olduğunu varsayarsak maliyetin en az yüzde 35 ila 40 oranında azalacağını düşünüyoruz."