Konya’nın gururu Seçme Hidroelektrik Santrali, yıllık 7 milyon KW elektrik üretimi yapacak!

Konya’nın gururu Seçme Hidroelektrik Santrali, yıllık 7 milyon KW elektrik üretimi yapacak!
Konya Şehri, seçilmiş bir içme suyu arıtma tesisinin girişinde bir hidroelektrik santrali tamamlamıştır. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Uğur İbrahim Altay, Konya'nın içme suyunun büyük bölümünü Göksu Nehri'nden sağlayan seçici içme suyu arıtma tesisi içine kurulan 1.4 megavatlık hidroelektrik santralinin deneme üretiminin devam ettiğini söyledi. Altay, santralden yıllık 7 milyon kw elektrik üretimi beklediklerini ifade etti.

Konya Büyükşehir Bölgesi Koski Müdürlüğü, Çumra ilçesindeki seçme içme suyu arıtma tesisi girişinde yer alan Seçme Hidroelektrik Santrali’ni (HES) tamamlayarak hizmet vermeye başlamasını sağladı.

Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediye başkanı olarak konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve açıklamasında Mavi Tünel içme suyu isale hattı üzerinde bulunan Seçme İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin girişine yapılan hidroelektrik santralinin Koski Müdürlüğü tarafından işletildiğini ve santralin hidroelektrik enerjiye sahip olduğunu söyledi. Söz konusu kapasitenin kurulduğunu belirten Altay, santralin 1.4 megavat gibi bir kurulu güce sahip olduğunu da aktardı.

Seçme Hidroelektrik Santrali, yıllık 7 milyon KW elektrik üretimi yapacak!

Deneme üretimine başlanan hidroelektrik santral projesinde Bağbaşı Barajı'ndan alınan suyun, Seç HES'te türbinlerden güç alarak elektrik üretileceğini kaydeden Başkan Altay, açıklamasında "Santrale su kaynağını veren Göksu Nehri'dir. Buradan çıkan dereler Yeşil Tünelle birlikte Konya Kapalı Havzası'na yönlendirilmektedir. Bu geçiş sırasında Bozkır Barajı'nın, Afşar Barajı'nın ve Bağbaşı Barajı'nın membasında yer alan tali derelerden gelecek akımlar, önce Seçkin'den içme suyu arıtma tesisine ulaşacaktır. Burada arıtma yapılırken su türbin tarafından döndürülerek elektrik üretimi sağlanmaktadır. Seç içme suyu arıtma tesisine kurduğumuz hidroelektrik santralimiz 1,4 megavat kurulu güce sahiptir. Şu an pilot aşamasında olan fabrikamızda tüm prosesler tamamlandığında yılda 7 milyon kilovat elektriği üretmeyi planlıyoruz. Yapmış olduğumuz tesisat arıtma tesisi girişinde 24 saat su basıncının kesilmesi esasına göre çalışacaktır." ifadelerini kullandı.