Microsoft'un yapay zeka modeli GPT-4'te Mevlana detayı!

Microsoft'un yapay zeka modeli GPT-4'te Mevlana detayı!
Microsoft CEO'su, OpenAI'nin bu güne kadar geliştirdiği güçlü yapay zeka modellerinin başında gelen GPT-4'ün ilk sürümünü test etmek adına sorulan tek soruyu paylaştı. Sorunun Mevlana ile ilgili olduğu öğrenildi.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, geçtiğimiz günlerde bir ropoj verdi. Nadella'ın Wired'a verdiği röportajın detayları manşetlere konu oldu. Microsoft CEO'su yeni yapay modellerinden birisi olan GPT-4'ü denemek için Mevlana'yı sorduğu ortaya çıktı.

Nadella, bunun her zaman bahsettiği bir soru olduğunu ifade ediyor. makine çevirisinin uzun süredir bizimle olduğunu ve önemli bir düzeye ulaştığını, ancak makine çevirisinin şiirin derin anlamını yakalayacak incelikten yoksun olduğunu söyleyen Nadella'nın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

"Şimdiki adı GPT-4 olan şeyi 2022 yılının yaz aylarında ilk gördüğümde harika bir deneyim olarak hissettim. Her zaman referans şeklinde kullandığım bir soru vardı. Makine çevirisi. büyük adımlar ama şiirin derin anlamını yakalama yeteneğinden yoksun Hindistan'ın Haydarabad kentinde büyürken, Farsça şiirleri, özellikle de Urducaya ve ardından İngilizceye çevrilmiş olan Rumi'nin eserlerini okuyabilmeyi hayal ettim. GPT-4 hepsini aynı anda yaptı. Bu yalnızca makine çevirisi değil, iki dilliliğin ötesinde şiire hakim olan şeydir. Ve bu harika."

Microsoft'un yapay zeka modeli GPT-4'te Mevlana detayı

'FARKLI KİŞİLERE İLHAM OLUYOR'

Konuyu gündeme getiren Business Insider, Mevlana Celaleddin Rumi'nin yazmış olduğu eserlerinin sosyal medyada yer alan kişilerden Coldplay solisti Chris Martin'in Madonna'nın ve aktris Tilda Swinton'un ve buna benzer çok sayıda ünlünün tüm dünyada yaygın olarak kullandığını ve BBC'nin kendisine "Amerika'nın en iyisi" adını verdiğini bildirdi.

Google Çeviri gibi teknolojiler harika olsa bile insan çevirmenler orijinal çalışmadaki nüansların mümkün olduğu kadar koruma sağladığını ve bu konuda uzmanlaştığını belirten Nadella'nın yorumunun aslında burada devreye girdiği görülüyor. Peki GPT-4 makine çevirisi işin inceliklerini aktarabilir mi? Microsoft yöneticisi, Wired'e GPT-4'ün bunu başarabildiğini görmenin "muhteşem bir deneyim" olduğunu söyledi.