Sahte altına dikkat! Konyalı uzmanlardan 'Ses testi' uyarısı..

Sahte altına dikkat! Konyalı uzmanlardan 'Ses testi' uyarısı..
Altın fiyatları rekor kırmaya devam ederken, bugün de Konya uzmanları sahte altın konusunda uyarıyor. Altın almak isteyen kişilerin internetten sipariş vermemeleri gerektiğini söyleyen uzmanlar, altının kalite kontrollerinin de yapılması gerektiğini de vurguluyorlar..

Altın fiyatları son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, uzmanlar altın sahteciliğine kurban gitmemek için internetten alışverişe, altın çekme ve takı satın alırken altın ses testi yapılmasına dikkat çekiyor.

Konya Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı olarak görev yapan Yusuf Yaşar, son dönemde altın fiyatlarında yaşanan artışa ve piyasaya sürülen sahte demo altınlara dikkat çekti ve vatandaşları uyardı.

Yusuf Yaşar, vatandaşlara altın alırken mutlaka ses testi yapmaları gerektiğini söyledi ve şu açıklamaları yaptı:

“Her şey gibi sahte altın da var. Günümüzde insanlar sahte et ve bal gibi ürünler üretiyorlar. Altın fiyatlarının bu kadar artması nedeniyle insanlar yüksek kar arayışına girdi. Sahte, kalitesiz altın üretmek. Kendimizi korumak için ne yapabiliriz? Öncelikle kuyumculardan altın almanızı öneririz. İnternet kullanmanızı önermiyorum, güvenilir siteler var, onları hariç tutuyorum ama çoğu güvenilir değil. Ayarlamanın ölçeğine veya yönüne baktığınızda anlaşmazlıklar ortaya çıkacaktır.

Sahte altına dikkat! Konyalı uzmanlardan 'Ses testi' uyarısı

Bazen internetten de araştırıyoruz. Fiyata bakınca para olarak görüyorum. Bazen gramlar kaydedilmiyor, bazen ayarlar kaydedilmiyor. Fiyat olarak sadece altın belirtilmektedir. Müşterilere dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Altın madalya gösterisi vardı. İki altın örnek verecek olursak; Sahte altın ile demo altını nasıl ayırt edebilirim? Gerçek altın, 22 ayar bileziğe karşılık gelen 916 sayısını taşır. İkincisi sesinden anlaşılıyor ve şu anda olumsuzsa analiz edeceğiz. Altının sesi güçlüdür. Tok sesinden gerçek veya sahte altını ayırt etme imkanına sahip olacaksınız”

“BİN VEYA 5 BİN LİRA ALTIN ​​ALMAK İSTEYENLER BU YÖNTEMİ UYGULAYIN”

Halkın kesme altın dediği altının alınmaması gerektiğini vurgulayan Yusuf Yaşar, şöyle devam etti:

“Hammadde denilen altın parçaları var. Bu üründen bilezik yapıyoruz. Tüccarlar arasında çekilmiş altın, halk arasında ise kesme altın olarak adlandırılmıştır. Altını gramla satın alamayan müşteriler bazen altını farklı boyutlarda kesmeye çalışıyor. Bin lira veya beş bin lira değerinde altın almak isteyenler bu yöntemi kullanıyor. Bu altın terzi makasıyla kesiliyor. Ancak hangi gamutun ve hangi özelliklerin olduğu yazmıyor. Sarı kalay gibi bir şey. Konya'da bunlar genelde satılmıyor ama satan yerler olsa bile insanlara almamalarını tavsiye ediyoruz"

Sahte altına dikkat! Konyalı uzmanlardan 'Ses testi' uyarısı

Yaşar, “Çeyrek altın, gram altın, tam altın ve külçe altın şeklindeki ürünleri basma yetkisi darphanededir ve orada yapılır. Bu şartlar altında işini Darphane'ye vermek istemeyenler merdiven altı yapıyorlar. Tüccarlarımıza ikinci baskı ürünleri satmamalarını, halkımıza ise güvendikleri mücevherlere öncelik vermelerini tavsiye ediyorum" dedi.