Selçuk Üniversitesi akademisyeni keçi ve koyun yünü kullanarak yanmaz çadır yaptı!

Selçuk Üniversitesi akademisyeni keçi ve koyun yünü kullanarak yanmaz çadır yaptı!
Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Esad Sami Polat, bir süredir üzerinde gerçekleştirdiği çalışmayı tamamladı ve keçi kılı ve koyun kılından yapılan keçe kullanarak ateşe, sıcağa ve soğuk havaya dayanıklı çadır geliştirdi.

Doç. Dr. Esad Sami Polat, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra insanlara yardım etmek ve benzer senaryolara hazırlanmak fikriyle yün ve keçi yünü araştırmalarına farklı bir yön vermek istedi. Yaklaşık 20 yıldır yün ve keçi yünü ile çalışan Akademisyen Doç. Dr. Polat, jeodezik çatı modelini (bir tür küre) geri dönüştürülmüş doğal ürünlerden elde edilen malzemelerle yorumlayarak kurulumu kolay ve ergonomik çadırlar yaptı. Deprem, yangın, sel gibi afetlerde korunma ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir şekilde karşılamayı amaçlayan bu projeyle su geçirmez, yanmaz, ısıya dayanıklı ve soğuğa dayanıklı doğal malzeme çadırlara odaklandı. Polat, keçi kılı ve yünü değerlendirmek ve ticarileştirmek için yıllar boyunca çok araştırma yaptığını söyledi.

"Sonsuz ömre sahip çadırlar üretiyoruz"

Selçuk Üniversitesi akademisyeni keçi ve koyun yününü kullanarak yanmaz çadır yaptı

Polat, bu konuda, insanlığa zarar vermeyen malzemeler kullanarak, insanlığın yararına yeni projeler yürüttüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

“Jeodezik çatı modelini daha ileri götürmeye çalışıyoruz, bu alanda kendimiz tasarladığımız 3 çadırın modeli var, bir model keçi kılı, bir model yapağı ve diğer model kürk karışımı. Tüm tasarımları bize aittir. Neredeyse sonsuz bir ömürleri vardır. Çadır yapıyoruz. Tüm malzemelerimiz doğaldır. Projemizde geri dönüştürülmüş ahşap, keçi kılı ve koyun yünü kullanıyoruz. Gururla 'Karbon ayak izimiz çok düşük.' diyebiliyorum. Ahşap, yün, keçi kılı gibi malzemelerle doğaya minimum alanda zarar veriyoruz."

Polat, çadır projesinde de yapağıdan elde edilen alev geciktirici boya kullandığını, bu nedenle çadırda olası yangın tehlikelerine karşı önlem aldığını, çadırın kışın sıcak, kışın serin olduğunu ve yaz aylarında hızla kullanıma alınabileceğini söylüyor.

"Çadırlar isteğe göre istenilen ölçülerde üretilebilir"

Selçuk Üniversitesi akademisyeni keçi ve koyun yünü kullanarak yanmaz çadır yaptı

Çadırda barınmanın kolay ve rahat olduğunu söyleyen Polat, "Geliştirdiğimiz jeodezik formül sayesinde kedi yuvasından sirk çadırı boyutuna ulaşmak mümkün. Benimki yanmaz, hava alır, yüksek yalıtımlıdır ve tamamen doğal ve yerli malzemeler kullanılarak üretiliyor. Teknokent, AFAD'da da çalışmalarımızı duyurdu. İşlerimizin inşaatı bittiğinde AFAD'a bilgi vereceğiz ve modellerimiz gözden geçirilecek. AFAD'ın yanı sıra çeşitli STK'lar ve belediyelerden de projemize ilgi büyüktü." diye konuştu.

Doç. Dr. Esad Sami Polat, yapağının ekonomik kullanımı ve sağladığı konforun insanların hayatına direkt olarak olumlu yönde etki etmesi adına farklı projeler üzerinde çalışmaya devam edeceğini de aktardı.

Selçuk Üniversitesi akademisyeni keçi ve koyun yününü kullanarak yanmaz çadır yaptı