Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da uzman isimden erken hasat uyarısı!

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da uzman isimden erken hasat uyarısı!
Türkiye'nin 'tahıl ambarı' şeklinde tanımlanan şehri Konya Ovası, 5,7 derece sıcaklıkla 53 yıldaki en yüksek sıcak ocak ayını yaşadı. Şubat ayında mevsimsel olarak yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağış, Delta'daki buğday hasadını geciktirebilir.

Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya'nın yaşadığı secaklık derecesi hakkında konuşurken "Sadece Konya Deltası'nda değil. Güneydoğu Anadolu da çok hızlı gelişiyor. Dolayısıyla mart, nisan, mayıs döneminin bu şekilde devam etmesi halinde hasatın gecikmesi riski ortaya çıkabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Ekim alanının 2 milyon 200 bin hektar olduğu Konya'da yılda yaklaşık olarak 2,5 milyon ton kadar da buğday üretiliyor. Konya Deltası'nda yağış, kar ve uzun dönem ortalamalarının olmaması nedeniyle Ocak 2024, 2,8 derece ve 5,7 derecelik artışlarla son 53 yıldaki n sıcak Ocak ayını yaşadı. O aylarda Konya sıcak olduğundan ve sadece yağmur yağdığından tahıllar hızla büyümeye başladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Süleyman Soylu, açıklamasında Konya Deltası'ndaki değişimi anlatıyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da uzman isimden erken hasat uyarısı

“UZUN YILLAR ARALIK VE OCAK AYI ORTALAMALARIN ÜZERİNDE OLDU”

Prof. Dr. Süleyman Soylu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Konya'nın son yıllarda çok farklı bir tahıl sezonu yaşadığını söyleyebiliriz. Buğday ve arpa ekim alanlarına baktığımızda TMO son raporunda bunu açıkladı. Aslında ülkemizde yağış sorunu yok, yağışlardaki miktarlar Türkiye ortalaması rakamlarına bakıldığında yüzde 15-20 üzerinde. ncak Kasım, Aralık ve Ocak aylarındaki sıcaklıklar uzun yıllar ortalamalarının üzerinde seyrediyor. Mesela Konya ovasında henüz kar yağışı görmedik. Bunların özellikle buğday ve arpa gibi mahsullerin ve tahılların yetiştirilmesi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu durumun olumsuz etkilerinden biri de çimlenme, büyüme ve yağış olmaya devam etmektedir. Bu da kaçınılmaz olarak mahsullerin aşırı büyüyerek gelecekte oluşabilecek soğuk havaya maruz kalma riskini artırıyor. Olumlu yönlerinden biri de çiftçilik yapamayan çiftçilere çözüm sağlamasıdır. Normalde bahar aylarında çıkış olur ama bu yağmur ve sıcakla birlikte erken çıkıp tarlaları kapatmaya başlarlar.

HASAT ERKEN OLABİLİR

Şu anda bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir durum yok. Bu yüksek sıcaklık bitki büyümesini teşvik etti. Sadece Konya ovasında değil bu durum Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de çok hızlı bir gelişme var, dolayısıyla mart, nisan ve mayıs döneminin bu şekilde devam etmesi halinde hasadın ertelenme riski bulunuyor. Tabii çok erken konuşma yapmak doğru olmaz. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını mutlaka görmemiz lazım."