Üretici isyanda! Konya'da peynir ve süt üretimi sekteye uğradı!

Üretici isyanda! Konya'da peynir ve süt üretimi sekteye uğradı!
Sektörde yaşanan zorluklar nedeniyle maddi kazanç sağlayamayan süt üreticileri, hayvanlarını mezbahalara gönderdi. Konuyla ilgili konuşan üretici Ömer Çataltepe, “Sütün tüketiciye fiyatında şu anda bir artış olmasa da mutlaka artacaktır. Süt az olduğu için insanların ihtiyaçlarının karşılanması mümkün olmayacak” dedi.

Süt çiftçileri üretimi durdurmak için hayvanlarını mezbahalara göndermeye başladı. Süt üreticisi Ömer Çataltepe, sebebinin sanayi ve gelirdeki zorluklar olduğunu belirterek, “Bu yıl içinde süt üretimi en düşük seviyede. Kriz geçen yıla göre daha ciddi. Yetiştiriciler artık hayvanlarını mezbahalara gönderiyor. Hayvanların çoğu özellikle Kurban Bayramı'nda kesiliyor." dedi.

“ÜRETİCİ SAYISI DÜŞÜYOR”

Süt üreticisi sayısının her geçen gün azaldığını aktaran Ömer Çataltepe, “Maalesef sütün artık maddi faydası yok. İnsanlar bu işin meşakkatli ve meşakkatli olduğunu biliyor. Yeterli derecede maddiyat alamadıklarını düşündükleri için bu işi yapmıyorlar. Farklı işler yapıyorlar. Bu nedenle süt üretimiyle et üretimi de azalma gösterdi. Daha da düşeceğini tahmin etmekteyim. Hayvancılık sektörüyle ilgilenenlerin yaş ortalaması 60'tır. Bu kesinlikle onların rehavetini gösterecektir. İthal hayvanlar getiriliyor. Ancak ithal hayvanların getirilmesi önemli değil. Burada en önemli şey hayvanların bakımından sorumlu bir üreticinin bulunmasıdır.” diye konuştu.

Üretici yön değiştirdi! Konya'da peynir ve süt bulmak zorlaşacak

“SÜT TALEPLER KARŞILANAMAYACAK”

Süt üretiminin talebi karşılayamaması durumunda fiyat artışlarına yol açacağını belirten Çataltepe, şöyle devam etti:

“Enflasyonu artıran ürünlerden birisi de süt ve et. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt için önerilen fiyatın 11,5 lira olduğunu açıkladı. Ancak ne yazık ki bu, üreticinin beklediği rakam değil. Çünkü şu anda üreticiden sütün fiyatı zaten 12 lira. Söz konusu maliyetin bedeli de Ulusal Süt Ürünleri Kurulu tarafından ayrı bir yazıda yer alıyor. Son akaryakıt zammı ile bu maliyetler daha da arttı. Çiğ süt fiyatları yüzde 35 oranında yükseldi. Ancak üretici dizel yakıtta yalnızca %45'lik bir artış elde etti. Sütün tüketiciye fiyatı henüz artmamış olsa da mutlaka artacaktır. Süt kıtlığı insanların ihtiyacını karşılayamayacak."

“KRİZE ÇÖZÜM ÜRETMEK GEREKİYOR”

Ekonomik krizden kurtulmak için üretimin önemine değinen Çataltepe, şunları söyledi:

“Ekonomik krizden çıkabilmek için üretimden başka seçeneğimiz yok. Üretirsek, üreticileri teşvik edersek bu krizden çıkabiliriz. Üreticilerin daha fazla üretmelerine imkan veren üretim politikalarının olması gerekiyor. Üretici üretmeli ve bu durumun tüketiciye yansıması gerekiyor. İnsanlar üretimin kutsal olduğunu, ülke için üretmemiz gerektiğini söylüyor. Ama ne yazık ki üretimin cezasını çekiyoruz. Bu süre zarfında üreticilerimizi korumazsak kâr bizim için kesinlikle olumlu olmaz. Çünkü üretici sayısı zaten oldukça az. Üreticiler hayvanlarına bakacak insan bulamıyor. Sadece yabancılar ve vatandaşlar çalışıyor. Kendi ülkelerine de gönderilecekleri söyleniyor. Ama ne yazık ki onlardan başka çalışacak kimse yok.