Uzmanlar milyonlarca emekliyi ilgilendirdiğini açıkladı: Emeklilik bayram ödeneği için son tarih!

Uzmanlar milyonlarca emekliyi ilgilendirdiğini açıkladı: Emeklilik bayram ödeneği için son tarih!
Çalışma yaşam uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik emeklilik ikramiyeleriyle ilgili dikkat çeken bir makale yayınladı. Emekli ikramiyelerinin ödenmesi için son günü açıklayan Çelik, "Hükümet için çark edecekse bu son gün." şeklinde konuştu.

Emeklilere bayram ikramiyeleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzde Ramazan var, ondan sonra da bayram var. Bütçe kapasitesini bir kez daha zorlama pahasına emeklilere verilen tatil ikramiyelerini artırmayı planlıyoruz... Gelecek bayram için bu rakamı yüzde 50 artırarak 3 bin liraya çıkaracağız” dedi. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından 8'inci yargı paketinin emeklilere tatil ikramiyelerinin 3 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili madde kabul edildi. Böylece emekliler, 2 bin lira yerine yüzde 50 zamla 3 bin lira olarak alacaklar.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ ZAMLANACAK MI?

Emeklilik ikramiyelerinin artacağı yönündeki iddiaların ortaya çıkması üzerine Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Çelik, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Emeklilik bayram ödeneği için son tarih!

“Bazıları, seçimden hemen önce emeklilere 10.000 TL (2 tatil için 20.000 TL yani toplamda 300 milyar TL) tatil ikramiyesi verileceğini düşünüyor. Böyle seçim ikramiyesi verilip verilmeyeceğini, verilecekse bu son dakika ikramiyesinin işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum. Ama onaylanırsa bu, 31 Mart öncesindeki seçim anketlerinin çok ama çok kötü olduğunu gösterir. Aksi halde bu kadar bir rakamın başka açıklaması olamaz."

"MECLİS'TEN GEÇMEMİŞTİ"

Prof. Dr. Aziz Çelik, “Cumhurbaşkanlığı tarafından 3.000 TL olarak ilanı yayınlanan 'kaynaksız' gerekçeli olarak açıklanan emeklilik ikramiyelerine ilişkin kanun, Büyük TBMM'de kabul edilerek onaylanarak Cumhurbaşkanı huzurunda açıklandı. Muhalefet partilerinin ikramiyelerin artırılması yönündeki önerileri TBMM tarafından reddedildi. diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı, TBMM Genel Kurulunca kabul edilmiş olan kanunları 15 gün içinde açıklamak, yayımlamazsa haklı gerekçelerle Millet Meclisine iade etmek zorundadır.” diye konuşan Prof. Dr. Çelik, "Yasa 2 Mart 2024 tarihinde abul edildi ve Cumhurbaşkanı'na iletildi. En geç 17 Mart 2024'te yayınlanacak veya tanıtılacak. Dolayısıyla 'Nihayet! Hükümet dönmek isterse biz de dönebiliriz' diye soru bırakılmayacak. Bu durumu öğrenmek için son gün olan en geç 17 Mart'ı beklemek yeterli."

"Tek başına hiçbir şey ifade etmiyor."

Kısa Dalga yazarlarından Mehmet Çetingüleç'in "bugüne kadar TBMM'den geçen kanunlar bir-iki gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlandı" şeklindeki açıklamasına değinen Çelik, şöyle açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şimdiye kadar birçok yasanın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması bir haftayı buluyordu. Dolayısıyla kanunun yayımlanmasındaki gecikmenin bir anlamı yok."

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ

Emeklilere 1.000 TL'lik bayram ikramiyesi ilk olarak 2018'de dendi. Daha sonra 2021'de 1.100 TL'ye yükseltildi. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda olmak üzere yılda iki kez toplam 2.200 TL gönderiliyordu. 2023 yılında bu tutar 2.000 TL'ye çıktı. Son olarak emeklilere verilen izin ikramiyesi 2 bin TL'den yüzde 50 artış ile birlikte 3 bin TL'ye çıktı.