YSK duyurdu! 31 Mart yerel seçim yasakları yarın başlıyor..

YSK duyurdu! 31 Mart yerel seçim yasakları yarın başlıyor..
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) takvimine göre 21 Mart Perşembe günü seçim sürecinin en önemli günlerinden biri olacak. Bu günden itibaren propaganda serbestliği ile birlikte bazı seçim yasaklanması başlayacak.

Seçim süreci Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimine göre gerçekleşecek. YSK takvimine göre 21 Mart Perşembe gününden itibaren propaganda serbestliği ile birlikte bazı seçim yasakları başlıyor.

Yapılan açıklamaya göre seçim propagandasının 30 Mart Cumartesi 18.00'de, seçim yasaklarının da 31 Mart saat 23.59'da sona ereceği belirtildi. Açıklamada sözlü, yazılı ya da görüntülü propagandalar yapılabileceği aktarıldı.

Bu süre içerisinde seçimlere katılan siyasi partilerle bağımsız adaylar, seçim propagandası dönemi sonuna kadar yazılı basında duyuru ve reklam vermek veya internet siteleri kurmak suretiyle sözlü, yazılı veya görsel propaganda yapabilirler.

YSK duyurdu! 31 Mart yerel seçim yasakları yarın başlıyor

Seçim döneminde kamuya açık yollar, tapınaklar, kamu binaları ve tesisleri ile ilçe seçim kurulunun belirlediği yerler dışında ise toplu sözlü propaganda yasaktır. Ayrıca gün batımından sonraki iki saatin sonundan gün doğumuna kadar açık havada toplu ağızdan ağza tanıtım yapılması da yasaktır.

Vatandaşların e-posta adreslerine mesaj gönderilerek veya cep veya sabit telefonlara sesli, görüntülü veya kısa mesaj gönderilerek propaganda yapılamaz. Ancak siyasi partiler istedikleri zaman parti üyelerine sesli, görüntülü ya da kısa mesaj gönderebilirler.

Seçim gününe kalan 10 gün içerisinde yazılı, sözlü veya görsel medya aracılığıyla veya mini referandum adına yayın yapan yayınlar, siyasi parti veya adayların lehinde veya aleyhinde yapılan veya halkın oyunu etkileyen yayınlar. anketler, tahminler, bilgi aramaları ve her türlü dağıtım yasaktır.

Bakanlar ve Meclis üyelerinin seçim tanıtımları ve yurt içi seyahatleri resmi araç veya araçlarla gerçekleştirilemez. Bu amaçla yapılan seyahatlerde protokol gereği karşılama veya veda törenleri yapılmamakta, resmi ziyafetler düzenlenmemektedir. Devlet memurlarının bakanlara, milletvekillerine veya adaylara yönelik kampanya tanıtım gezilerine katılmalarına izin verilmeyecek.

"Seçim 31 Mart'ta yapılacak"

YSK duyurdu! 31 Mart yerel seçim yasakları yarın başlıyor

Seçmen bilgilendirme broşürlerinin seçmenlere dağıtımı ve dağıtımı 29 Şubat (Perşembe) günü başlayacak ve 24 Mart (Pazar) günü tamamlanacak. Seçmenlerin bilgi formu getirmelerine gerek yoktur.

Seçmenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK'nın internet sitesinden, e-devlet portalından, YSK Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından veya '444 9 975' numaralı YSK çağrı merkezinden öğrenebiliyor.

Taksirli suçlardan tutuklu ve hüküm giymiş olanların listesi 28 Mart'ta kesinleşecek.

"Türkiye 31 Mart'ta oy kullanacak"

YSK, seçimlerin yapıldığı mart ayından bu yana mevsim koşulları ve gün batımı saatlerini dikkate alarak doğuda bulunan 32 eyalette oy verme saatlerini bir saat ileri aldı. Diğer eyaletlerde oylama sabah 8'den akşam 5'e kadar yapılacak.