Vücudunuzda bu belirtiler varsa hemen doktora koşun

Vücudunuzda bu belirtiler varsa hemen doktora koşun
Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz sıtma konusunda uyarılar yapılmaya devam ediyor. Sıtmayı, sivrisineklerin insanlara plasmodium adı verilen bir paraziti bulaştırmasıyla oluşan ateşli bir bulaşıcı hastalık olarak tanımlıyor. Mehmet Uluğ, konuyu “Sıtma, dişi Anofel sivrisineklerinin ısırması yoluyla bulaşıyor. Dişi sivrisinekler yumurtalarını besleyebilmek adına kan emerler. Bulaşma aynı zamanda sivrisineklerin sayılarına ve hayatta kalmalarını etkileyebilecek iklim koşullarına da bağlıdır" diye açıklıyo

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, geçtiğimiz gün son dönemde giderek yaygınlaşan sıtma ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi.

"24 SAAT İÇERİSİNDE TEDAVİ EDİLMELİ"

Uzman Dr. Mehmet Uluğ, konuyla ilgili konuşmasında "Sıtma bağışıklığının düşük olduğu bölgelerde ya da insanların iş arayan mülteciler olarak sıtma bulaşma oranlarının yüksek olduğu bölgelere doğru koşullar sağlandığı takdirde sıtma salgınları meydana gelebilir. Sıtma, göçmen ve mültecilerin yoğun olarak yaşadığı daha sık görülen akut ateşli hastalıktır. Belirtiler genellikle bulaşıcı bir sivrisinek tarafından ısırıldıktan 10 ila 15 gün sonra ortaya çıkmaktadır. İlk belirtileri teş, baş ağrısı ve titremedir" şeklinde ifadeler kullanıldı.

“ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK”

Vücudunuzda bu belirtiler varsa hemen doktora koşun

P. falciparum sıtmasının ise 24 saat içerisinde tedavi edilmediği takdirde ciddi bir hastalık haline gelebileceğini vurgulayan Dr. Uluğ, hastalığın çoğu zaman ölümle sonuçlanabildiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklarda: Şiddetli anemi, metabolik asidoza bağlı solunum yetmezliği veya serebral sıtmanın bir veya daha fazla belirtisi görülebilir. Yetişkinlerde çoklu organ yetmezliği yaygındır. Hayatı tehdit eden sıtma hastalığı önlenebilir ve tedavi edilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm şüpheli sıtma vakalarında tedaviden önce tanının mikroskopla veya hızlı tanı testiyle doğrulanmasını önermektedir. Sıtmayı kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak için antimalaryal ilaçların etkinliğinin sürdürülmesi önemlidir.

KORUNMA YÖNTEMLERİ VE AŞILAR

Vücudunuzda bu belirtiler varsa hemen doktora koşun

Sıtmanın bulaşmasını önlemenin ve azaltmanın temel yolunun hasta insanları tedavi etmek ve vektörleri kontrol altına almak olduğunu belirten Dr. Uluğ, “Tüm hasta insanlar dikkatli bir şekilde tedavi edildiğinde, bulaşma zinciri kırıldığında enfekte olanların sayısı azalacaktır. Vektör kontrolünde; Kapalı alanlarda böcek ilacı emdirilmiş sinekliklerin kullanılması ve ilaçlama yapılması etkilidir. Risk altındaki bölgelere seyahat eden kişilerde profilaktik tedavi ile sıtma önlenebiliyor. Sıtma parazitinin karmaşık yapısı aşı gelişimini oldukça zorlaştırıyor. Fakat, RTS, S/AS01 (RTS, S), Afrika'da yaşayan çocuklarda sıtmayı önemli derecede azaltan bugüne kadarki ilk ve tek aşıdır. Yalnızca en yaygın ve ölümcül derecedeki paraziti olan P. falciparum'a karşı etkilidir." dedi.