41 ışık yılı uzaklıkta yeni bir Süper Dünya keşfedildi
Nature dergisindeki bir çalışmaya göre, Dünya’dan 41 ışık yılı uzakta, 55 Cancri e adıyla anılan yeni bir ‘Süper Dünya’ keşfetti. Bu gezegen, Dünya’nın iki katı büyüklüğünde olup, kalın bir atmosferle çevrili.
Ayrıca, Nature dergisinde yer alan bir başka makalede, bir Güneş sisteminde, Dünya’dan 41 ışık yılı uzaklıkta, Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ve kalın bir atmosferi olan bir gezegen bulunduğu belirtiliyor. Fakat, bu gezegenin yaşam barındırma ihtimali düşük olarak değerlendiriliyor.
55 Cancri e, adını aldığı Süper Dünya, Güneş Sistemimiz dışında bulunan ve karbondioksit ile karbon monoksit tabakasıyla kaplı, kayalık gezegenlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Dünya’nın atmosferi ise, belirli oranlarda nitrojen, oksijen, argon ve diğer gazların karışımıyla meydana gelmiştir ve bu gazların kesin miktarları tam olarak bilinmemektedir.
Kansas Üniversitesi’nden bir dış gezegenler uzmanı olan Gökbilimci Ian Crossfield’a göre, “Elde edilen veriler, 55 Cancri e gezegeninin atmosferinin varlığını gösteren en güçlü deliller arasında yer alıyor.” şeklinde bir açıklama yapmıştır.
Süper Dünya kategorisinde yer alan 55 Cancri e, büyüklük açısından Dünya’yı aşarken Neptün’ün altında kalıyor. Yüzey sıcaklıklarının 2 bin 300 santigrat dereceye ulaşması, bu gezegenin yaşam barındırma olasılığını azaltıyor.
Bilim insanları ise bu keşfin, yaşanabilir olabilecek diğer kayalık gezegenlerin bulunmasına yönelik umut verici bir gösterge olduğunu düşünüyorlar. 41 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu ötegezegen, Dünya’nın sekiz katı ağırlığında ve yüzeyi lav denizleriyle kaplı durumda.