Emeklilikte Yeni Güncelleme!

Emeklilikte Yeni Güncelleme!
Birçok vatandaşın beklediği EYT yasası çıkmış ve emekli olmaya hak kazanan kişilerin başvuruları alınmaya başlanmıştı.

EYT şartını kapsamayan ve emekli olmak isteyen vatandaşlar için de yeni bir düzenlemenin yapılacağı haberi büyük ses getirdi.

3600 prim gün sayısını dolduran vatandaşlar için hazırlanması planlanan yeni emeklilik programıyla ilgili birçok kişinin emekli olabileceği vurgulandı. EYT ile beraber yaklaşık olarak 1 milyonun üzerinde kişinin emekli olması ile ilgili kanun düzeneği meclisten geçmişti. Mart ayından itibaren yapılan emeklilik başvuruları halen devam ediyor ve milyonlarca kişi hayallerine bir adım daha yaklaşıyor.

EYT kapsamında kalmayan ve erken emeklilik isteyen birçok vatandaş içinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat konuya dair açıklamaları bulunuyor.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Aralığı Düzenlenmesi

EYT kapsamında bulunmayan ve emekli olmak isteyen vatandaşlara özel olarak kısmi emeklilik programı üzerinde çalışılıyor. Kısmi emeklilik programında önceliğin kadınlara verilmesi ve kadınlardaki emeklilik yaşının aşağı çekilmesi gündemde yer alıyor.

Seçim takviminin karara bağlanmasından sonra mecliste ilk ele alınması planlanan konular arasında gelen kısmi emeklilik sayesinde 15 yıl çalışma şartı ve 3600 prim günü şartlarını sağlayan vatandaşlara özel bir düzenlemenin geleceği ifade edildi.

Yeni seçilecek olan meclisin karara bağlaması öngörülen EYT kısmi emeklilik şartını sağlayan milyonlarca vatandaşın erken emekli olabileceği ifade edildi. Bu sayede özellikle kadınlardaki 58 yaşı bekleme sorununun aşılması bekleniyor. 3600 prim gününden erken emekli olabilecek kadın ve erkek bireylerdeki yaş şartının aranmaması hedefleniyor.

Erken Emekli Maaşı Nasıl Bağlanacak?

EYT’nin dışında yer alan ve belirli bir yaş düzeyinde bulunan vatandaşlara özel yapılması planlanan kısmi emeklilikte maaş oranları da detaylandırıldı. Asgari emekli ücreti olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 7.500 TL tutarı kısmi emekli olabilecek vatandaşlara da ödenecektir.

Bu sayede gelir adaletsizliği ve emekli olabilecek 50 yaş ve üzerindeki vatandaşlara özel olarak sunulan emeklilik birçok açıdan avantaj sağlıyor. Kadın ve erkek olarak ayrı yaş kategorisinde bulunan emeklilik şartları kısmi yani erken emeklilik programında tekrar ele alınarak güncellenmesi hedefleniyor.