EYT’de Prim Ödemelerine İhya Farkı Geliyor!

EYT’de Prim Ödemelerine İhya Farkı Geliyor!
Milyonlarca kişinin başvuru yaptığı ve uzun bir süredir vatandaşları mağdur eden EYT sistemiyle ilgili yasa tasarısı Meclis’ten geçerek yürürlüğe girmişti.

EYT sisteminden yararlanmak isteyen 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan vatandaşların bazılarında prim günü sayısında eksiklerin varlığı saptanmıştı.

EYT’den yararlanmak ve emeklilik için yeterli olan prim gün sayısına ulaşmak isteyen vatandaşlar borçlanma yolunu tercih ediyor. 2023 seçimlerinin sonuca ulaşmasına az bir süre kala temmuz ayında yapılması öngörülen asgari ücret zammı haberi kulislerde dolaşmaya başladı.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz ayını işaret etmesi ve asgari ücret zammı haberlerinden sonra, EYT için prim gün sayısı eksik kalanların ödediği ihya farklarına da yeniden bir düzenleme geleceği duyuruldu.

İhya Farkından Etkilenmemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Temmuz ayında yapılması öngörülen asgari ücret zammından EYT prim borçlanma tutarlarının da etkileneceği haberi duyuldu. EYT kapsamında borçlanan vatandaşlar da zam oranından etkilenmemek ve fazla fark ücreti ödememek için arayış içerisine girdi. EYT borçlanma ve ihya ödemeleri olarak işleyen prim gün sayılarının tamamlanması uygulamasında asgari ücret artışının ne kadar etkisinin olacağı merak konusu oldu.

Asgari ücret ile çalışan 7 milyonun üzerinde vatandaşın gözü kulağı yapılması planlanan zam oranındadır. Ara zam olarak planlanan asgari ücrette ne kadarlık bir artışın yaşanacağı ve yaşam şartlarını nasıl etkileyeceği de merak edilen diğer hususlar arasında yer aldı. Asgari ücret zammıyla beraber birçok kulvarda da zamların yapılacağı yönünde çeşitli açıklamalar mevcuttur.

Emekliler İçin Zam Görünüyor Mu?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasından dolayı birçok yasa tasarısı ve taslakların hazırlıkları yarıda kaldı. Seçimin tamamlanmasından sonra planlanan birçok yeni düzenleme, vatandaşlarda heyecan etkisi yaratmaya devam ediyor.

Asgari ücretle beraber emekli olmak için yapılan borçlanma ve ihya ile işsizlik maaşı oranlarında da artışın yaşanacağı duyuruldu. EYT kapsamında emekli olmak için prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaşların borçlanmalarını temmuz ayından önce yapması önerildi. Böylece asgari ücret zammıyla beraber yaşanması öngörülen borçlanma ve ihya ödemelerindeki artıştan vatandaşların en az oranda etkilenmesi hedefleniyor.