Bu belirtileri hissettiğiniz an en yakın acil servise koşun
Saygı Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Gökalp Karaarslan, her yıl yaklaşık 1 milyon kadar insanın ölümüne yol açan beyin kanaması hakkında çok önemli bilgiler verdi. Op. Dr. Karaarslan, beyin kanamasının çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı ve semptomların erken tanınması başarılı tedavi için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Beyin kanaması hakkında çok önemli bilgiler paylaşan Op. Dr. Gökalp Karaarslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu kanamalar kafatası içindeki dokularda veya beyin boşluğunun yüzeyinde meydana gelir. Belirtiler şunları içerir: Ani şiddetli baş ağrıları, vücudun bir tarafında güçsüzlük, karıncalanma, uyuşukluk, bulanık görme, bulantı ya da kusma, konuşma da güçlük yaşama, nefes alma, bilinç kaybı veya koma, ince motor becerilerin kaybı, tat kaybı, denge ve koordinasyon sorunları, baş dönmesi , ışığa duyarlılık, okuma, yazma ve dili anlamada zorluk şeklinde sıralanabilir.
"Erken teşhis önemli"
Risk altında olanlar arasında yüksek risk taşıyan işlerde çalışanlar, erkekler, yüksek tansiyonu olanlar, kan pıhtılaşma bozukluğu yaşayanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, yaşlılar, ailede beyin kanaması öyküsü olanlardır. Erken teşhis önemlidir. Beyin tomografisi en etkili test yöntemlerinden biridir. Kan basıncının izlenmesi çok önemlidir. İlaç tedavileri beyin ödemi ve epileptik nöbetleri kontrol altına almak için kullanılabilir. Beyin kanamasının en etkili tedavi yöntemlerinden biri cerrahi yöntemlerdir.
Önleyici tedbirler arasında ise su içme alışkanlığını sürdürmek, alkollü, sitli içeceklerden kaçınmak, düzenli spor ve egzersiz, kilo yönetimi, stres azaltıcı faaliyetler, sigarayı bırakmak ve tansiyonunuz veya kalp hastalığınız varsa düzenli egzersiz yer alır. Buna ilaç almak ve gitmemek de dahildir.
Bu nedenle beyin kanamasına bağlı semptomların erken tanınması ve uygun önleyici tedbirlerin alınması, bireylerin yaşam kalitesini iyileştirebilir ve tedavi alma olasılığını artırabilir. Bu nedenle risk faktörlerinden kaçınmak ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemek önemli”