Şeker hastalığını tarihe gömecek buluşa imza atıldı
Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı incelemelerle beraber yenilebilir insülin üzerinde geliştirmeler yaşandı. Araştırmada yer alan Nature Nanotechnology'de yayımlanan araştırmayla beraber insülin, kapsül formunda veya bir parça çikolatanın içine gözle görülmeyecek taşıyıcılarla beraber vücutta yer alacak.
Arktik Üniversitesi'nden Profesör Peter McCourt, insülini bu şekilde almak daha doğru çünkü vücudun acil şekilde insüline ihtiyaç duyan bölgelerine maddeyi hızlı olacak şekilde ulaştırılmasına kolaylık sağlanıyor. Şırıngayla alınan insülin tüm vücuda yayılıyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabileceğine dair açıklamalar yapıldı.
McCourt, yaşanan sorunun nedeni olarak nano-taşıyıcılarla vücuda alınan insülinin midede parçalanmasından ötürü vücuda gerekli olan bölgelere ulaşamamasından kaynaklı olduğu belirtildi. Araştırmalar içerisinde sonuçlara bakıarak problemin ortadan kaldırılması belirtildi.
KAN ŞEKERİ DÜŞÜK OLANLAR DİKKAT
Araştırma üzerine Sidney Üniversitesi'nden Nicholas, kan şekeri yükseldiğinde karaciğerden hızlı olarak insülin salgılanırken daha önemlisi ise kan şekerinin düşürüldükçe insülin salgılanmadığı belirtildi. Ağızdan alınan insülinle beraber solucanlar, fareler ve sıçanlarda deney yapıarak babunlarla test gerçekleşti.
Şeker hastalığı için oluşturulan insülin metodunun insanlar üzerinde 2025 senesinde deneneceği bilgisi verildi.