17 yaşındaki öğrenci alzheimerı teşhis edecek yapay zeka modeli yaptı

17 yaşındaki öğrenci alzheimerı teşhis edecek yapay zeka modeli yaptı
Simay Yüksel Alzeihmer'ın çaresini bulan yapay zekayı üretti! İşte detaylar...

Simay Yüksel, Alzheimer hastalığının erken teşhisinde kullanılabilecek bir yapay zeka modeli geliştirmeyi başardı. Lise son sınıf öğrencisi olan Yüksel, “Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli” adını taşıyan çalışmasıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan patent numarası aldı. Bu model, Alzheimer, Parkinson, ALS, Huntington ve frontotemporal demans gibi nörodejeneratif hastalıklarda yaş, yaşam tarzı gibi faktörleri göz önüne alarak risk analizi yapabiliyor. Simay Yüksel, Aziz Sancar’ı rol model olarak benimsediğini ifade etti.

Yüksel, TED Ankara Koleji 12. sınıf öğrencisi ve Moleküler Biyoloji Kulübü’nün kurucusu olarak bilim alanında kendini geliştirmeye odaklanmış. Çocukluğundan beri bilim insanı olma hayali taşıyan Yüksel, biyoloji, fen bilimleri ve matematikle ilgileniyor. Özellikle kesin bir tedavisi bulunmayan nörodejeneratif hastalıklara ilgi duyuyor ve bu alanda çalışmalar yapıyor. Beyindeki nöron fonksiyonlarının ilerleyici kayıp ve yapısal bozulması olarak adlandırılan nörodejeneratif bozukluklar içinde frontotemporal demans, Alzheimer, Parkinson, ALS ve Huntington gibi hastalıkların yer aldığını belirtiyor. Bu hastalıklar dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu oluşturuyor ve Yüksel de bu alanda fark yaratmak için çaba harcıyor.

simay yüksel

Yapay zekâ, tıp alanında da önemli bir rol oynuyor. Yüksel, bu hastalıkların erken teşhisinde yapay zekâdan yararlanabileceğini düşünerek, iki arkadaşıyla birlikte epigenetik tabanlı bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu model, hastalıklara yatkınlığı ve risk oranlarını belirleyerek erken müdahale imkanı sağlıyor. Simay Yüksel’in çalışması, uluslararası platformda da dikkat çekiyor ve gelecekte nörodejeneratif hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.