Alper Gezeravcı bir deneyini daha hayata geçirdi

Alper Gezeravcı bir deneyini daha hayata geçirdi
Alper Gezeravcı'nın bir deneyi daha bitti! Tüm detaylar haberimizde.

Uzay görevine son hızıyla devam eden Gezeravcı bir çalışmasını daha tamamladı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ALPER GEZERAVCI BİR ÇALIŞMASINI DAHA TAMAMLADI

Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirmesi planlanan 13 deneyinden 9'uncusu bugün tamamlandı. MESSAGE isimli proje Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan tarafından yürütüldü ve Uzay İstasyonu'nda Yapılan Mikrogavity Deneyleriyle Yaşlanma Etkileri inceleniyor. Deney kapsamında yer çekimsiz ortamdan etkilenen ve işlevi keşfedilmeyen genler ve bunların uzay görevlerinde bağışıklık sistemiyle ilişkisi araştırılıyor. Bu etkilerin tespiti için Gezeravcı yeryüzünde kan örnekleri almaya başlamıştı ve örnekler uzayda da alınmaya devam ediyor. Görev bittikten sonra Gezeravcı'nın dünyaya inişi takibinde yine kan örneği alınacak. Bu deneyle birlikte uzayda yaşamın temel sağlık boyutlarıyla ilgili anlayışlar derinleştirilecek ve gelecekte uzay misyonunun insan sağlığı üstündeki etkilerinin daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Gezeravcı uzaya gittiği andan itibaren 8 deneyini tamamladı. 

alper gezeravcı'nın deneyleri sürüyor

Dün ise Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrenclerinin önerdiği ve öğretmenleri Birsen Geçen'in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi deneyi hayata geçirildi. TÜBİTAK MAM Prof. Dr. İskender Gökalp'in ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in projeyi yönettiği uzay araçlarının bitki sistemlerini daha verimli hale getirilmesi amacıyla düzenlenen gMetal isimli deneyine başlandı. Gezeravcı Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli bitkinin uzay ortamındaki fizyolojik ve moleküler tepkileri araştırılıyor. CRISPR-GEM isimli deneyde ise gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanabilmesi ve kapalı yaşam ortamlarında çevresel kontrollere destek verilebilmesi için yeni bitkiler geliştirilmesiyle ilgili ilk adım atılacak ve uzayda yaşam destek sistemlerinin kullanılmasının mümkün olup olmadığı araştırılacak. ALGALSPACE isimli projede ise uzay ortamında alglerin karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temin edilmesi, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılması amaçlanıyor. Uzayda yaşama karşı oluşmuş ani hayati tepkimelerin vokal kord kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin neden olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanınması bu deneyle birlikte sağlanacak. OKSİJEN SATÜRASYONU deneyinde ise yapay zeka desteğiyle verilmiş havanın oksijen seviyesi hesaplanacak ve düşük yer çekiminin neden olduğu farklılık ve rahatsızlıklar tanımlanacak.