Bilim insanlarından yeni keşif: Hedef 28 gün!

Bilim insanlarından yeni keşif: Hedef 28 gün!
Okyanus teknolojisi gelişiyor! Tam 28 günlük yaşam üssü oluşturuluyor. İşte ayrıntılar...

Bilim insanları, DEEP Research Labs adlı okyanus teknolojisi ve keşif firmasından, Galler kıyılarında yaklaşık 200 metre derinlikte bir deniz üssü inşa etme planlarını açıkladılar. Bu üs, araştırmacıların tek seferde 28 güne kadar yaşayabilecekleri bir yaşam alanını temsil ediyor.

DEEP'in açıklamalarına göre, bu üs "Sentinel" adını taşıyor ve deniz yaşamının yüzde 90'ının bulunduğu düşünülen 'epipelajik bölgeye' erişimi genişletecek. Bu bölge genellikle güneş ışığının nüfuz ettiği bölge olarak bilinir ve yüzeyden 200 metre aşağıya kadar uzanır.

Denizaltılarla yapılan keşifler bu bölgeyi sınırlı bir süre için ziyaret edebilirken, Sentinel üssü bilim insanlarına bu bölgeyi daha uzun süreler boyunca araştırma ve gözlemleme fırsatı sunacak.

galler açıklarında üs kuruldu

DEEP Başkanı Steve Etherton, "Okyanuslar, dünyanın karşı karşıya olduğu kuşaklar arası zorlukların çoğunun merkezinde yer alıyor ve aynı zamanda henüz kavramaya bile başlamadığımız fırsatlar sunuyor. En azından aldığımız her nefesin kaynağı onlar. Hava durumunu etkilerler. İklimi etkilerler. Bizi etkiliyorlar. Yine de, yaşamı sürdüren bu ekosistem şaşırtıcı bir şekilde bilinmemektedir. Yenilikçi teknolojimiz sayesinde DEEP, bilim insanlarının uzun süreler boyunca çalışabilmelerini sağlayacak ve umuyoruz ki bu hayat veren ortamı anlamamıza küçük de olsa bir katkıda bulunacaktır" dedi.

galler açıklarında üs kuruldu

Üssün tasarımı, büyük bir merkezi salon ve üzerinde laboratuvarlar bulunan bir asma kat içeriyor. Bilim insanları, özel yatak odalarında tek kişilik yataklarda yaşayacaklar ve banyolarında geniş duşlar bulunacak. Mutfakta ise deniz tabanına bakan geniş pencereler ve bir yemek masası yer alacak.

DEEP, bu üssün ilk olarak Galler'de Chepstow açıklarında inşa edilmesini umuyor. Üssün inşaat maliyeti hala belirsizliğini koruyor, ancak bilim insanları, bu proje aracılığıyla okyanusları daha iyi anlama ve koruma fırsatını yakalamayı hedefliyorlar.2027 yılına kadar tamamlanması planlanan bu deniz üssü, bilim dünyasına büyük bir keşif ve gözlem potansiyeli sunacak.