Erkek olmak ölüm riskini artırıyor

Erkek olmak ölüm riskini artırıyor
"Geçmişteki olaylara dayanarak geleceği ne ölçüde tahmin edebiliriz?" sorusuna yanıt arayan bilim insanlarının geliştirdiği model, ölüm zamanını ve elde edilecek geliri öngörebiliyor. Yapay zekaya göre; erkek olmak, bedensel işler yapmak ve zihinsel olarak bir hastalığa sahip olmak ölüm riskini artıran faktörler arasında.

Yapay zeka, gelecekteki ölüm riskini belirleyen faktörleri ortaya koymak adına önemli bir adım atmış durumda. Bilim insanları, geçmiş olaylara dayanarak geleceği tahmin edebilen bir model geliştirdi. Danimarka Teknik Üniversitesi, Kopenhag IT Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi'nden uzmanlar, verilerin düzenli bir şekilde sistematize edilmesiyle bu modelin gelecekteki olayları ve hatta ölüm zamanını tahmin edebileceğini açıkladı.

Yapay zeka değerlendirmesine göre, erkek olmak, bedensel işlerde çalışmak ve zihinsel bir hastalığa sahip olmak ölüm riskini artıran etkenler arasında bulunuyor. Bilim insanları, dil modelleme sistemiyle geliştirilen yapay zeka sistemlerinin, geleceği öngörmek konusunda kilit bir rol oynayabileceğine vurgu yaptı.

Verilerin sistematik bir şekilde düzenlenmesiyle yapay zekanın geleceği tahmin edebileceğini ve bu sayede bireylerin ölüm riskini ve elde edecekleri geliri önceden kestirebileceğini belirten bilim insanları, bu gelişmenin yapay zekanın farklı yaşam alanlarında daha etkili bir şekilde kullanılmasının kapılarını araladığını ifade etti.

yapay zeka

Yakın zamanlarda geliştirilen 'life2vec' adlı yapay zeka modeli, bireylerin yaşam öykülerini inceleyerek, ölüm anlarını ve yaşamları boyunca kazanacakları geliri tahmin edebiliyor. Bilim insanları, geçmiş olaylara dayanarak geleceği tahmin edebilen bu modelin sunduğu verileri detaylı bir biçimde inceledi.

Elde edilen bilgilere göre, 'erkek olmak', 'zihinsel hastalık tanısı almış olmak' ve 'bedensel işlerle meşgul olmak' gibi etmenler, ölüm riskini artıran faktörler arasında bulunuyor. Diğer bir perspektiften bakıldığında ise 'yüksek gelir' ve 'iş yerinde liderlik pozisyonu' gibi unsurlar, daha uzun yaşamla bağdaştırılıyor. Yapay zeka modeli, geçmişteki olayları adeta bir cümle içindeki kelimeler gibi değerlendirerek, şimdiye kadar yazılmış olanlardan yola çıkarak bir hikayenin nasıl şekilleneceğini ve nereye varacağını öngörebiliyor.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Prof. Sune Lehmann, araştırma ekibinin bu modele yaklaşımını şu şekilde açıklıyor: "Modeli, dünya koşulları ve olaylarına dayanarak geleceği ne kadar öngörebiliriz sorusunu ele almak için kullandık. Asıl heyecan verici olan, tahminin kendisi değil, modelin bu kadar kesin yanıtlar sunmasını sağlayan veri yönlendirmeleriydi, bilimsel açıdan bu bizim için büyük bir ilgi odağı oldu."

Uzmanlara göre, Life2vec'in en çarpıcı özelliklerinden biri, bireyin ölüm anını oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilme yeteneği. "Bir kişi dört yıl içinde yaşamını yitirir mi?" gibi sorulara modelin yüksek doğruluk oranıyla verdiği yanıtlar, 2008'den 2016'ya kadar olan veri setiyle geliştirildiği dönemde dikkat çekici. Sistem, nüfus verilerine dayanarak 2020 yılına kadar olan ölümlerin dörtte üçünden fazlasını doğru bir şekilde tahmin etme başarısını sergiledi.