Yapay zeka, gelecekteki hastalıkları önceden tespit edebilecek

Yapay zeka, gelecekteki hastalıkları önceden tespit edebilecek
Son yıllarda, yapay zeka (ai) sağlık sektöründe devrim niteliğinde bir rol oynamaya başladı. Bilim insanları, yapay zekanın hastaların gelecekteki sağlık sorunlarını tahmin edebileceğini öne sürüyorlar. Bu teknolojinin doktorlara teşhis koyma ve hasta takibi konularında önemli bir yardımcı olabileceği belirtiliyor. İşte detaylar...

Sağlık sektöründe devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor: Yapay zeka, hastaların gelecekte karşılaşabileceği sağlık sorunlarını tahmin edebiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 811 binden fazla hastanın verileriyle eğitilen yapay zeka aracı, etkileyici bir doğruluk oranı sergiliyor: %68 ila %76 aralığında doğru sonuçlar elde ediliyor. İşte merak edilenleri sizin için yazdık.

YAPAY ZEKA SAĞLIKTA DEVRİ BAŞLATIYOR

Bir araştırmaya göre, yapay zeka artık hastaların gelecekte karşılaşabileceği sağlık sorunlarını tahmin edebiliyor. Araştırmacılar, 811 binden fazla hastanın verilerini kullanarak üç farklı Foresight modelini eğitti. Bu yapay zeka aracı, Londra'daki iki N

Bir araştırmaya göre, yapay zeka artık hastaların gelecekte karşılaşabileceği sağlık sorunlarını tahmin edebiliyor. Araştırmacılar, 811 binden fazla hastanın verilerini kullanarak üç farklı Foresight modelini eğitti. Bu yapay zeka aracı, Londra'daki iki NHS tröstünden ve ABD'de kamuya açık bir veri setinden gelen bilgilerle eğitildi. Foresight, ChatGPT gibi yapay zeka modellerine ait olup, ancak NHS elektronik kayıtlarından elde edilen verilerle özelleştirilmiştir.

Araştırmacılar, Foresight'in bir hastanın gelecekte yaşayabileceği 10 olası rahatsızlığı tahmin etmede oldukça başarılı olduğunu belirtti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Foresight'in NHS hastanelerinden elde edilen verilere dayanarak yüzde 68 ila yüzde 76 arasında doğru sonuçlar verdiği tespit edildi. Ayrıca, ABD verileri kullanıldığında doğruluk oranının yüzde 88'e çıktığı görüldü.

The Lancet Digital Health'te yayınlanan çalışmanın baş yazarı Zeljko Bulguların, yapay zeka aracının hastaların sağlık seyirlerini tahmin etmede oldukça yüksek bir hassasiyete sahip olduğunu belirtti.