Yapay zeka yarışının galibi belli oldu
Yapay zeka yarışının liderlerinden Google, bugün uzun zamandır beklenen Gemini modelini duyurdu. Bir dil modeli (LLM) olan Gemini, Google ve rakibi OpenAI GPT'ye karşı yeni bir yapay zekâ yarışı başlatıyor. Başlanan bu rekabette acaba hangisi öne geçecek. Detaylar haberimizde...
GOOGLE GEMİNİ VS OPENAI CHATGPT: HANGİSİ DAHA İYİ?
Yapay zekâ uygulamalarından kaynaklanan yoğun rekabet 2023 yılına damgasını vurmaya devam edecek. Bu yılın kazananı Open AI'nin Chat GPT uygulaması olurken, Google'ın son hamlesi olan Gemini adlı uygulamanın dil, matematik ve mantık açısından Chat GPT 4.0'dan üstün olduğu söyleniyor.
KARAR/ALMANYA
Yapay zekâ tabanlı sohbet robotu Chat GPT, 2022 yılı sonunda iki ay içerisinde 100 milyon kullanıcıya ulaşarak hiçbir uygulamanın bu kadar kısa sürede elde edemediği bir başarıya ulaştı. Bu başarı, yeni girişimcileri terletti ve heyecanlandırdı, çünkü internet devleri 2023'te seslerini ve inovasyon liderliğini kimseye kaptırmak istemiyor.
Microsoft, ChatGPT'yi oluşturmak için Open AI'ye yatırım yaparak ve GPT'yi arama programı Bing'e entegre ederek, bu yeni rekabette kendisini erkenden kabul ettiren İnternet devi haline geldi. Google, Bard adlı bir sohbet robotu ile Chat GPT ile rekabet etmeye çalıştı ancak başarısız oldu.
Meta, Amazon ve Elon Musk da Chat GPT ile rekabet edebilecek ürünler piyasaya sürüyor. Avrupa'dan Alman şirketi Alepp Alph ve Fransız şirketi Mitral AI, sohbet robotlarıyla pazarın öncüsü olmaya çalışıyor.
ALTERNATİFLER ÇOK
Google'ın son hamlesi ise dil, matematik ve mantık açısından Chat GPT 4.0'dan üstün olduğu iddia edilen Gemini adlı uygulama oldu. Bu iddianın doğru çıkması durumunda Open AI'nin liderlik rolü sona erecek. Meta aynı zamanda iddialı yeniliklerin de peşinde.,
Ancak uzmanlar, yeni uygulamanın ticari öneminin çok da önemli olmadığına inanıyor. Chatbotlar, birçok alternatifle donanıma, altyapıya ve son kullanıcıya ulaşan zincirin yalnızca bir halkasıdır. Bu, chatbotları işe yaramaz hale getirmez ancak kar marjlarını önemli ölçüde azaltır. Sohbet robotlarını kullanan uygulamalar, altyapılarını her an değiştirilebilecek şekilde oluşturur. Bu nedenle chatbotlara bağımlılık yoktur.
Chatbotlar ancak kitlelerin ilgisini çeken önemli bir hizmet sundukları takdirde rekabet edebilir ve oyunu bozan yeni oyuncular haline gelebilirler. Facebook, Instagram, YouTube ile aynı. Risk sermayesi şirketi Seguoui tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Chat GPT kullanıcılarının %40'ı uygulamayı denedikten bir ay sonra abonelikten çıktı veya takibi bıraktı. Özellikle %14'ü her gün Chat GPT kullanıyor. WhatsApp için yüzde 85 ve Instagram için yüzde 64. Chat GPT ve eşdeğerlerinin hala gidecek uzun bir yolu var.
Yapay zekanın yeni uygulamaları, heyecan verici yeni yetenekleriyle değil, somut hizmetlerde kullanımlarıyla değer kazanıyor. Yüzlerce startup, chatbotları uygulamalarına entegre ederek yeni trendi benimsiyor.