MEB, öğrencileri sevindirecek yeni kararını duyurdu

MEB, öğrencileri sevindirecek yeni kararını duyurdu
Milyonlarca öğrencinin okul maratonunda yarın ilk mola verilecek. Tatile girecek olan öğrencilerin yüzünü güldürecek haber Milli Eğitim öğrencilerin yüzünü güldürecek tatil takvimi paylaşıldı. İşte detaylar haberimizde…

81 ilde tüm okullar yarın yarı yıl tatiline giriyor. Tatil öncesi Millî Eğitim Bakanlığından hem öğrencileri hem de velileri sevindirecek müjdeli haber geldi. Detaylar haberimizde…

su

MEB'DEN YARIYIL TATİLİ KARARI: EV ÖDEVİ YOK

Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 20 milyondan fazla öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin başlangıcı olarak yarın sertifikalarını alacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı eyaletlere gönderilen yazıda, sınav veya özet gibi belirli alanlara odaklanan ödevlerin yarıyıl tatilinde verilmeyeceği belirtiliyor.

13-17 Kasım 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde 74.000 okul ve 744.000 derslikte başlayan eğitim-öğretim yılının ilk tatilini yarın alacak olan öğrenciler, yarın sertifikalarını alacak ve 16 gün yarıyıl tatili başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı yarıyıl tatiline ilişkin eyaletlere gönderilen mektupta, öğrencilerin ödev yapmak yerine sanat, kültür, spor ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi istendi. Yarından itibaren tatil başlıyor.

Bakanlık ayrıca öğrencilerin yaşlarına uygun etkinliklere katılarak aileleriyle kaliteli zaman geçirmelerine yardımcı olmak amacıyla interaktif bir dijital rehber de oluşturdu.

'YENİ DÖNEME YENİLENMİŞ BİR ŞEKİLDE BAŞLAMALARI İÇİN'

Makalede öğrencilere ders dışı eğitim etkinliklerinin ödevler ve sosyal etkinliklerle sağlanmasının önemi vurgulanıyor ve yarıyıl tatili ile ilgili olarak şu ifadelere yer veriliyor:

"Ev ödevlerinin öğrencilerin akademik başarılarına, düşünme becerilerine, kişilik gelişimlerine ve derse etkin katılımlarına olanak sağladığı bilinmekle birlikte yarıyıl tatilinde öğrencilere test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevleri verilmemesi, bunun yerine öğrencilerin, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi, ailece yapılacak etkinliklerle kaliteli zaman geçirmeleri, yetenek ve ilgisine yönelik faaliyetlere dahil olmaları, kitap okuma, film izleme, tiyatroya gitme, müze ve tarihi mekan gezileri ile toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetler yapmaları yarıyıl tatilini verimli bir şekilde geçirerek yeni döneme yenilenmiş bir şekilde başlamalarını sağlayacaktır."

Bakanlığın yazısında ayrıca karnelerin çocukların gelişimini izlemek, hangi alanlarda iyi olduklarını ve nerede yardıma ihtiyaç duyduklarını anlamak için bir araç olarak görülmesi çağrısında bulunuldu.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce, Bakanlığın illere gönderdiği yazı doğrultusunda, yarıyıl tatilinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik pek çok etkinliğin gün gün yer aldığı "Ailemle Oynuyorum, Okuyorum Yarıyıl Tatil Kitabım" hazırlandı.

HER GÜNE BİR OYUN ÖNERİSİ

Tatil kitabı, her gün önerilen oyunlarla çocukların düşünme becerilerini ve yeteneklerini geliştirmek için oyun yoluyla öğrenmeye, özellikle de dil öğrenmeye odaklandı.

Bu bağlamda kitapta "oyunlar", "hikayeler", "masallar", "şiirler", "atasözleri", "bilmeceler", "bilmeceler", "tekerlemeler" ve diğer oyunlar yer almakta olup her gün ayrı ayrı planlanmaktadır. Öğrencilerin aileleriyle kaliteli vakit geçirebilecekleri bir mola. "Şakalar" gibi başlıklar altında çeşitli etkinliklere yer verildi.

İnteraktif dijital kitapta ayrıca sözlü ve masal şarkılarını da dinleyebildiler.

Tatilin her günü için ayrı ayrı önerilen aktiviteler çocuğun gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu aile kitabında şöyle yazıyor: ``Tatillerde ailelerin çocuklarıyla geçirecekleri zaman, onların iç dünyalarını daha iyi tanımalarına, keşfetmelerine ve daha etkili iletişim kurmalarına olanak sağlıyor.'' diye yazıyor. Çocuklarla geçirilen değerli zaman, onların okula hazırlanmalarına yardımcı olur ve onları öğrenmeye motive eder.” ifadelerine yer verildi.

OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TAKVİM

Okul öncesi çağındaki çocukların ebeveynleri için de “yarıyıl tatili etkinlik takvimi” oluşturuldu.

Takvimde, 16 günlük tatil boyunca ailelerin çocuklarıyla birlikte eğlenmelerine yardımcı olacak günlük aktivite önerileri yer alıyor.

Takvim, düşündürücü sorularla başlıyor ve çocuğunuzun okulda öğrendiği becerileri korumasına yardımcı olacak günlük kitap önerileri, doğadaki aktiviteler, aile aktiviteleri ve oyun önerilerini içeriyor.

Tüm etkinlikler çocuğun gelişimine katkıda bulunmalıdır.

LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN YARIYIL TATİLİ REHBERİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yarıyıl tatilinin çocukların hem kişisel hem de eğitsel gelişimleri açısından verimli bir dönem haline getirilmesi amacıyla "Lise Öğrencisi Velilerine Yarıyıl Tatil Rehberi" oluşturuldu.

Bu rehberde okuldaki başarıyı ve motivasyonu artırma, aile ilişkilerini geliştirmeye yönelik stratejiler, teknoloji kullanımı, kaliteli zaman geçirmek için yapabileceğiniz aktiviteler gibi konular yer alıyor.

Yarıyıl tatilinde yapılabilecek etkinliklere yönelik öneriler arasında ``Sömestr tatilinde aile birleşimi'', ``Değerli zamanı geçirmenin mutluluğu'', ``Teknolojinin bilinçli kullanımı'' ve ``Okul başarısında ve motivasyonunda ailenin rolü'' yer alıyor. ``özel etkinlik'' vb. ``Aileler yarıyıl tatilinde'' ve ``Aileler çalışmaya hazırlanıyor.'' Bu kılavuz, ailelerin çocuklarıyla sağlıklı ve destekleyici ilişkiler kurmalarına yardımcı olacak bilgiler sunmaktadır.

Bu kılavuz aynı zamanda özel ihtiyaçları olan çocuklara, onların ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uygun en iyi eğitim deneyimini sağlamaya yönelik öneriler de içermektedir.

İlgili kaynaklar Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün internet sitelerinde mevcuttur.