50 bin doları gören Bitcoin yeniden uçuşa geçti

50 bin doları gören Bitcoin yeniden uçuşa geçti
Bitcoin 50.000 dolar eşiğinin üzerine çıkmaya devam ediyor. Dün ABD'de beklenenden yüksek enflasyon oranlarıyla sarsılan kripto para piyasaları bugün yeniden yükselişe geçti.

Bitcoin, beklenenden yüksek ABD enflasyonu nedeniyle dün düştü, ancak bugün düşük fiyatlardan satın alma ve spot Bitcoin ETF'lerine olan talep nedeniyle hızla toparlandı.

Dünyanın en büyükm krşpto para birimi Bitcoin, gün içerisinde 51.000 doların üzerine çıkarak Aralık 2021’den bu güne kadar ilk defa bu seviyeyi gördü. Bitcoin'in piyasa değerinin de 2021'in sonundan bu güne kadar 1 trilyon doları aştığı kaydedildi. Analistler, yeni listelenen ABD ETF'lerine güçlü girişlerin ve Bitcoin'in Nisan ayında yarıya ineceğine dair beklentilerin yükselişe katkıda bulunduğunu söyledi.

"ABD enflasyon verileri piyasaları sarstı"

Dün Bitcoin, beklenenden iyi gelen ABD enflasyon verileri nedeniyle küresel satışların ortasında 48.300 dolara düştü. Dün açıklanan verilere göre Ocak ayında ABD enflasyonu ay için %0,3 veya yıl için %3,1 oldu. Piyasa beklentileri enflasyon oranının aylık %0,2 ve yıllık %2,9 olması yönündeydi.

50 bin doları gören Bitcoin yeniden uçuşa geçti

Beklenenden yüksek seyreden enflasyon, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim tarihini erteleyeceği yönündeki beklentileri artırdı. Bu durum sanal para birimleri de dahil olmak üzere birçok yatırım ürününün fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Kriptolar nasıl böyle toparlandı?

Dünkü düşüşün ardından bugün aşağıdan gerçekleşen alımlar piyasaya destek verdi. ABD borsalarında popülaritesi artan spot Bitcoin ETF'lerine olan talep de Bitcoin alımlarını artırıyor. Ek olarak, Bitcoin'in yaklaşmakta olan yarılanması için devam eden fiyatlandırma da toparlanma üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Analistler ayrıca son haftalardaki bazı fiyat hareketlerinden yeni listelenen ABD ETF'lerine güçlü girişlerin sorumlu olduğunu söylediler. Kripto likidite sağlayıcısı B2C2'nin uzmanları bu konuyla ilgili analizlerinde şunları belirtiyor: Son birkaç gündeki gibi daha fazla günümüz varsa, büyük girişlerin spot piyasada daha fazla fiyat artışına yol açmasını beklememiz gerekiyor.

"Sanal para piyasasının son durumu"

Bitcoin %3,5 artış gösterdi ve saat 16:00 itibariyle yaklaşık 51.500 dolardan işlem gördü. Bitcoin'in dışında diğer kripto paralarda da fiyat artışları görüldü. Ethereum aynı dönemde %2,4 artışla 2.730 dolara yükseldi. Solana %1,7 artışla 115,6 dolara, Ripple %0,4 artışla 0,53 dolara ve Cardano %4 artışla 0,57 dolara yükseldi.

ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu tarafından Bitcoin borsa yatırımları fonu (ETF'ler) onaylaması, bu yılki piyasa yükselişine büyük katkı sağladı.

Yatırımcılar şu anda Nisan ayında yapılması planlanan dört yılda bir kez gerçekleşen yarılanmayı fiyatlıyor. Yarılanma beklentileri, arz kısıtlaması etkisi nedeniyle fiyatları artıracak. Tarihsel olarak tüm yarılanmalar, Bitcoin rekor kırmadan önce gerçekleşti. Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesi Kasım 2021'de 69.000 doların biraz altındaydı.