Bakan Şimşek Eximbank için talimat verdi

Bakan Şimşek Eximbank için talimat verdi
Finansal İstikrar Komitesi'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığında toplandığı bildirilirken Şimşek, ihracatı desteklemek amacıyla Türk Eximbank'tan geçen yılın temmuz ayından bu güne üçüncü kez sermaye artırımı talebinde bulunduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Finansal İstikrar Komitesi'nin Bakan Mehmet Şimşek'in başkanlığında topğlandığı belirtildi.

Toplantıda, başta tüketici kredileri olmak kaydıyla kredi sektöründeki son gelişmelerin yanı sıra bu tür gelişmelerin finansal istikrara etkisi ve alınabilecek önlemler ele alındı.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN TALİMAT

Bakan Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek amacıyla Türk Eximbank'ın sermayesinin geçen yılın temmuz ayından bu güne üçüncü kez artırılması yönünde talimat yayınladığını söyledi. Şimşek, Türk Eximbank'ın sermayesinin yapısının güçlendirilmesine ve ihracatçılara yönelik finansman olanaklarının artırılmasına yönelik tedbirleri değerlendiriyor.

İhracata yönelik politikalara önem verdiğini belirten Şimşek, bu çerçevede Merkez Bankası'ndan (TCMB) günlük olarak reeskont kredi limit bedelinin 10 kat artırılarak 3 milyar liraya ulaştığını hatırlattı. Şimşek, reeskont limitlerindeki artışın gerektiği ölçüde devam edeceğini söyledi.

Bakan Şimşek Eximbank için talimat verdi

Bakan Mehmet Şimşek, ihracatçıların finansman konusuna erişimini kolaylaştırma ve ihracat desteklerini artırma politikası çerçevesinde Türk Eximbank'ın sermayesi ile ilgili yeni bir karar aldığını açıklarken “Ticaret Bakanı Ömer Bolat'la da istişarede bulunduk. İhracatçılarımıza yeni bir soluk getiren Eximbank, üçüncü sermayesini de geçtiğimiz 7 ayda aldı. İlk defa sermaye artırımı çalışmalarına başladık, en kısa sürede tamamlayacağız. dikkat edin" ifadelerini kullandı.

“KREDİ MALİYETİNİ AZALTIYORUZ”

Bakan Şimşek, ihracatçıların finansman konusuna erişim sorununu çözmek için teminat mektuplarının yanı sıra farklı teminat türleri ile de kredi sağlanmasına önem verdiklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sermaye artırımının ardından Bankamızın ihracatçıya garanti imkânı sağlayarak borçlanma maliyetlerini düşürme çalışmaları daha da hızlanacak. Bu çalışma sayesinde itibarı yüksek, ihracat değeri yüksek firmalar, garantisiz kredilerden ve bankacılık sektöründe kabul edilen diğer garantilerden yararlanabilecek."

Ekonomik programın nihai hedefinin "yatırım ve nitelikli istihdam" olduğunu belirten Şimşek, ana önceliği ihracat olan sektöre destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.