Ehliyetini o tarihe kadar yenilemeyene 12 bin TL ceza geliyor

Ehliyetini o tarihe kadar yenilemeyene 12 bin TL ceza geliyor
B tipi sürücü belgesine sahip olanlar dikkat! 31 Aralık 2024 tarihine kadar sadece 15 Türk Lirası karşılığında sürücü belgelerinizi güncellemeniz gerekmekte. Belirtilen süre içinde güncelleme yapmayan sürücüler, maalesef yüksek oranda idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Sürücü belgesi güncelleme işlemi için istenen evraklar nelerdir? İşte detaylar...

B kategorisi sürücü belgesi olan vatandaşlar için önemli bir duyuru yapıldı. 31 Aralık 2024 tarihine dek sadece 15 Türk Lirası karşılığında ehliyetlerini güncelleyebilecek olan B kategorisi ehliyet sahipleri, bu tarihten sonra ehliyetlerini yenilemezlerse 12 bin 978 Türk Lirası tutarında ceza ile karşılaşacaklar. Ehliyet yenileme süreci, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

2016 yılının başından önce düzenlenen sürücü belgelerinin yenilenmesi artık zorunlu hale geldi. Yenileme işlemini yapmak isteyen sürücülerin son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olarak tespit edildi. Bu tarihe kadar ehliyetlerini güncellemeyen sürücülere, 2025 yılından itibaren 12.978 Türk Lirası miktarında cezai işlem uygulanacaktır.

ehliyet yenileme

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Ehliyetlerini güncellemek isteyen vatandaşlar, ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne randevu talebinde bulunmalıdır. Randevu için hazırlanması gereken evraklar ise şunlardır:

Nüfus cüzdanı ya da pasaport

Yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf

Geçerliliği olan bir sağlık raporu

Kan grubunu gösterir belge (Eğer sağlık raporunda yer alıyorsa bu belgeye gerek yoktur)

Halihazırda kullanılan sürücü belgesi

Adli sicil belgesi

Yenileme işlemi için ödenmesi gereken toplam 15 TL tutarındaki ücret (Bu ücret içinde 12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli bulunmaktadır)

Bu dökümanlarla birlikte, belirlenen randevu tarihinde ilgili kuruma müracaat edildiğinde, sürücü belgesi yenileme işleminiz tamamlanacaktır.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 2016 yılının ilk gününden önce düzenlenmiş olan sürücü belgelerinin yenilenme sürecinin iki yıl daha uzatıldığını duyurdu. 31 Aralık 2022’den başlayarak süresi uzatılan bu işlem için, süresi dolmuş sürücü belgeleri ile trafikte yakalanan sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.