Kirasını IBAN numarasına gönderenlere kötü haber

Kirasını IBAN numarasına gönderenlere kötü haber
Türkiye'de kira fiyatlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ederken, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki hukuki mücadeleler de tırmanıyor. Son dönemde artan dava sayılarıyla birlikte, Yargıtay'ın IBAN ile kira ödemesi yapanları ilgilendiren önemli bir kararı gündeme oturdu.

Kira Ödemelerindeki IBAN Savaşı: Yargıtay Kararıyla Çözüm Arayışı

Türkiye'de kira fiyatlarındaki artış, ülke gündemini sıkı sıkıya sararken, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki yasal savaşlar da her geçen gün ivme kazanıyor. Bu mücadelelerin bir örneği, Yargıtay'ın IBAN ile kira ödemelerini ilgilendiren önemli bir kararıyla gün yüzüne çıktı.

Ülkenin konut krizi devam ederken, bazı ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için farklı taktiklere başvuruyor. Özellikle IBAN üzerinden kira ödemeleri, mahkemelerin önüne taşınıyor. Ancak, IBAN ile kira yatırırken nelere dikkat edilmeli?

Gazete Vatan'da yer alan habere göre, ev sahibi, kirasını banka aracılığıyla ödeyen kiracısının kira bedelini eksik yatırdığı gerekçesiyle tahliyesini talep etti. Peki, havale ücretinin kesilmesi, gerçekten kira bedelinin eksik yatırıldığı anlamına mı geliyor?

Konuyla ilgili olarak Avukat Cansen Erdoğan şunları söyledi: "Son dönemlerde kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarının en büyük tartışma konularından biri kira ödeme şekli. Bu anlaşmazlıkların çözümünde sadece Türk Borçlar Kanunu'na değil, aynı zamanda diğer kanunlara, mevzuatlara ve düzenlemelere de başvuruluyor."

Erdoğan, havale işleminin Bankacılık Mevzuatı'nda düzenlenmesine rağmen Borçlar Kanunu'nun 457-462. maddelerinde de ele alındığını belirtti. Buna göre, havale işlemi yapan kişi, belirlediği kişiye para göndermek için bankayı yetkilendiriyor.

Mahkeme sonucunda, ödenmemiş bir kira bedeli bulunmadığı ve kesintilerin banka işlemlerinden kaynaklandığı için ev sahibinin davanın reddedildiğine hükmetti. Ancak, ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkeme kararını bozdu.

Kira borcunun "götürülecek borçlar" kapsamında olduğunu ve kiracının kira bedelini eksiksiz ödemekle yükümlü olduğunu belirten Erdoğan, banka kesintilerinden kiracının sorumlu olduğunu ve bu kesintilerin ödenmemesi durumunda temerrüt sebebiyle tahliye kararı alınabileceğini vurguladı. Sonuç olarak, Yargıtay'ın ve Yargıtay Genel Kurulu'nun kararının hakkaniyete uygun olduğunu ve yerinde olduğunu belirtti.