Memur, emekli ve asgari ücret zammında hesaplar değişiyor

Memur, emekli ve asgari ücret zammında hesaplar değişiyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde memur maaşları, emekli maaşları ve asgari ücret artışlarının gerçek enflasyona göre değil, enflasyon hedeflerine göre yapılacağını açıklamıştı. Ocak 2024'te bu talep görmezden gelinse de temmuz ayı artışına ilişkin dikkat çeken açıklama ekonomist Şenol Babuşcu tarafından yapıldı. Babuşcu, seçimlerden sonra uygulamaya konulacak yasal düzenlemelerle bundan sonraki aşamada memur, emekli ve işçi maaşlarının yanı sıra asgari ücret artışlarının da enflasyon hedefi

Asgari ücret, emekli maaşı ile memur maaşlarının Ocak 2024'teki artış oranları açıklandı. Yüzde 49'luk bir artış tüm segmentlere yansıyor. Maaş artışı hesaba aktarıldı. Ancak maaş artışı yeterli olmadı, milyonlarca kişi temmuz zammını hesaplamaya başladı.

Memurlar, SSK Emekli Sandığı ile Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına Temmuz ayı içerisinde açıklanacak Haziran enflasyonunun ardından yılın ikinci yarısında maaş zammı yapılacak. Asgari ücretin artacağı resmen açıklanmış olmasına rağmen Bu yıl, ancak bir noktada en düşük düzeydeki çalışanların ücretlerinin de artırılması bekleniyor.

MEHMET ŞİMŞEK SİNYALİ VERMİŞTİ!

Ancak Mehmet Şimşek'in geçen sefer maaş hesaplamalarıyla ilgili yaptığı açıklamalar bir kez daha gündeme geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş artışının enflasyon hedefi esas alınarak uygulanacağını açıkladı. Şimşek konuyla ilgili “Ama çalışanlar hiçbir şekilde enflasyona maruz kalmayacak. Düşük gelirli kesimin satın alma gücünü sürdürülebilir bir şekilde artırmanın tek yolu var. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesiyle bu mümkün olur" dedi.

Memur, emekli ve asgari ücret zammında hesaplar değişiyor

MAAŞ ARTIŞLARINI HESAPLAMA ŞEKLİ DEĞİŞECEK

Bu konuyla ilgili konuşan ekonomist Şenol Babuşcu, yeni düzenlemelerin yayınlanma tarihiyle ilgili bir mesaj paylaştı. Babuşcu, seçimlerden sonra uygulamaya konulacak yasal düzenlemelerle bundan sonraki aşamada memur, emekli ve işçi maaşlarının yanı sıra asgari ücret artışlarının da enflasyon hedefi esas alınarak belirleneceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayında enflasyon oranını yüzde 6,70 şeklinde açıkladı.TCMB, yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonunda tahmin yüzde 36 olarak açıklarken 2025'in sonunda yüzde 14 şeklinde tahmin edildi.

Banka, enflasyonun 2026 sonunda yüzde 9'a düşeceğini tahmin ediyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporundaki ücret artışına değinerek, şöyle konuştu: "Asgari ücret artışının etkisi hükümetin tahmininin üzerinde. Ayrıca bir olumsuzluk da yaşadık. Ocak ayındaki enflasyon artışında etkili oldu. Gerekli maaş ayarlamasının etkisini yakından izleyeceğiz”