Merkez Bankası'ndan gece yarısı sıkılaştırma kararı!

Merkez Bankası'ndan gece yarısı sıkılaştırma kararı!
Merkez Bankası'ndan 2023 yılı Temmuz ayıyla beraber TL uzlaşması vadeli döviz satım işlemi devreye girerken Reuters, Merkez Bankası'nın dün, artan döviz kurları üzerine kaynağını anlamak ve piyasadaki engellemeler için görüşmeler yapıldı.

TCMB internet sitesi üzerinden bugün 475 milyon dolar tutarında TCMB kararıyla beraber Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleşti. TCMB en son 14 Temmuz 2023 tarihinde söz konusu işlemi gerçekleştirmiş, bir sonraki dönemde işlemler yapılmaktadır.

Geçtiğimiz sene Nisan ayında araç çeşitliliğin artırılması üzerine uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin işlem yapılmasıyla bankalardan direkt olarak karar veriliyor. İşlemler yalnızca döviz piyasalarında işlem yapılırken yetkili bankalar ile tamamlanıyor.

TCMB
MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA GÖRÜŞME
Reuters'a konuşan iki bankacılık kaynağı üzerinde işlemler devreye girerken TCMB yetkilileri dün bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz isteğiyle beraber talepler oluşturuldu.

TCMB'nin görüşmelerinde "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmesini söylediğini belirtti ve "TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım" ifadeleri kullanıldı. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi önüne geçmek adına hareketlilik başlatıldı.

BANKACILIK SEÇİMİ
İki bankacı üzerinde artan döviz kurlarıyla beraber mart ayının sonlarında yerel seçimler öncesinde yaşanan psikolojik durumlara bakılarak istekler beraber"gereksiz bir talep" oluşturduğunu ifade edildi.
Türk Lirası üzerinde düzenli değer kayıpla son günlerde yükselirken dolar/TL güne 31.75 seviyesinden başladı.