Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi Fatih Karahan'dan flaş çıkış

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi Fatih Karahan'dan flaş çıkış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan Şubat ayı faiz kararı açıklandı! Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı faiz kararını açıklamak üzere 22 Şubat Perşembe günü saat 14.00'te toplanacak. Geçtiğimiz ay, TCMB politika faizini yüzde 45 seviyesine çıkarmış ve Para Politikası Kurulu (PPK) metninde parasal sıkılığa ulaşıldığını belirtmişti.

PPK beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, politika faizinde bir değişiklik beklenmediğini öngörüyor. Faiz oranının yüzde 45 seviyesinde sabit kalacağı öne çıkarken, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 olarak belirlenmiş durumda.

Geçen ayki PPK toplantısının ardından yayımlanan metinde, "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir" denilmişti. Ancak metinde, faiz artışlarının sona erdiği, fakat yüzde 45 seviyesinin bir süre daha korunacağı mesajı verilmişti.

merkez bankası

Enflasyon beklentileri de önemli bir odak noktası. TCMB dün açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, geçen ay yüzde 3,51 olan Şubat ayı enflasyon artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,80'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 42,04'ten yüzde 42,96'ya yükselirken, enflasyon beklentileri gelecek aylara dair belirgin bir şekilde değerlendirilmiş görünüyor.

TCMB'nin faiz kararı, ekonomik aktörler ve piyasalar tarafından büyük bir dikkatle beklenirken, politika faizinin enflasyon ve ekonomik istikrara yönelik izleyeceği rotanın belirlenmesi açısından kritik bir öneme sahip. Bu kapsamda, PPK'nin açıklamaları ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın öncülük ettiği toplantının ardından piyasalarda oluşacak tepkiler de yakından takip edilecek.