Oruç tutarken 15 dakika kuralı zinde tutuyor

Oruç tutarken 15 dakika kuralı zinde tutuyor
Ramazan ayının gelmesiyle beraber uzman isimlerden öneriler gelirken 15 dakika kuralı dikkat çekti. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim, ramazanda uzun süre açlık olduğunda menünün aralıklı olarak tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek isteyenlere dair uyarılar gelirken uzman Hakim, akşam saatlerinde yemeklerin az ve küçük porsiyon şeklinde olması gerektiğinin altını çizdi. Açken sofraya oturarak hızlı şekilde her şeye saldırıldığında düşük olan kan şekerinin bir anda yükselmesine neden olmaktadır. Doç. Dr. Hakim, kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi ve insülünün salınımın dengeli tutulması gerektiğini açıkladı.  İftarda su, hurma ya da zeytin ile oruç açıldıktan sonra bir kase çorba ya da hafif atıştırmalıkla devam etmeleri gerekir. 15-20 dakika dinlenmeden sonra ızgara et, tavuk, balık ya da haşlanmış gıdalar tüketilmesi önerilmektedir.

Sofraların olmazsa olmazı tatlı olurken Doç. Dr. Hakim, şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü veya liften zengin meyvelerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Tatlıyı yemeğin hemen arkasında tüketmemek gerektiğinin altını çizerken aradan iki saat geçmesi gerektiğini metabolizmanın düzende tutulması için aralıklı tüketilmesine değindi. Sahura kadar uzun bir periyot var. Ara öğünü mutlaka ilave etmelerini istiyoruz.
Ara öğün olarak ceviz, badem ve ya üzün tüketilirken su ise oldukça önemlidir. Bütün vücudun susuz kalması farklı hastalıklara yol açmaktadır.
ramazan beslenmesi
SAHURA KALKMAK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Sahur yapmadan günde devam etmek oldukça tehlikeli olurken sahurda ise protein ve liften zengini yiyecekler tüketilmesi gerekir. Hakim, sahur yapılmayınca 17 saat olan açlık zamanı 20 saate ulaşmaktadır. Bu durum ise metebolizmanın bozulmasını ve dengelerin karışacağına neden olmaktadır. Mutlaka sahura kalkılması gerektiğinin altı çizildi.

DOKTOR KONTROLÜ İLE ORUÇ TUTMA
Dr. Hakim oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri ya da doktora mutlaka sorulması gerekenleri belirtti. Düzenli ilaç kullananların hekime sormadan oruç tutması önerilmemektedir. İlaçların saati değişemiyorsa, kanser, diyabet veya kalp hastası ise karaciğer sirozu, böbrek yetmezliği varsa bireysel anlamda doktorla bire bir buna karar verilerek orucun tutulup tutulmayacağı yönünde konuya açıklık getirilir. Hamilelerin ise özellikle aşırı karbonhidrat proteinli beslenmeleriyle beraber susuz kalmamaları gerekir.