Beyin tümorünü tarihe karıştıracak buluşa imza atıldı

Beyin tümorünü tarihe karıştıracak buluşa imza atıldı
TÜBİTAK desteğiyle başlatılan ilaç projesi beyin tümörü için gelişme kaydediyor! İşte ayrıntılar...

Türkiye'den önemli bir sağlık buluşu geldi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde TÜBİTAK destekli bir ekip, beyin tümörü tedavisinde devrim niteliğinde bir akıllı ilaç projesi başlattı. Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu liderliğindeki ekip, 2016 yılında başlattıkları 'İleri Evre Beyin Kanseri Hücrelerini Hedefleyen Terapötik Monoklonal Antikor Geliştirilmesi' projesinde faz aşamasına gelerek önemli bir aşamayı tamamladı.

Deneylerde elde edilen sonuçlar, bu akıllı ilacın beyin tümörlerini yüzde 60 oranında küçültebildiğini gösteriyor. Bu başarı, ilacın sadece beyin tümörleriyle sınırlı kalmayacak şekilde pankreas, over ve prostat kanseri tedavilerinde de kullanılabilme potansiyeli taşıdığını ortaya koyuyor.

Projenin lideri Prof. Dr. Sunguroğlu, yaptığı açıklamada, "Bu tür akıllı ilaç tedavilerinde sadece tümörü hedefleyen ve vücudun diğer hücrelerine zarar vermeyen tedavi yöntemlerini hedefledik. İlacımızın yan etkisi olmaması, normal hücrelere olumsuz bir etkisi olmaması bizim için büyük bir avantaj" dedi.

beyin tümorü belirtileri

Deneylerde elde edilen yüzde 60'luk küçülme sonucu, ilacın etkisinin oldukça umut verici olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Sunguroğlu, "Deneysel geliştirdiğimiz tümör modellerinde tümörü anlamlı derecede küçülttüğümüzü gözlemledik. Bu, sadece ilacın etkisiyle elde edilen bir başarıydı ve hiçbir ajan kullanılmadı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önemli bir aşama olan faz çalışmasının tamamlanmasının ardından, ilacın yerli ve milli imkanlarla üretilip piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Sunguroğlu, "Tamamen milli ve yerli bir ilaç geliştirmek bizim için hedef. Türkiye'de ilacın faz çalışmasına geçmesinin hiçbir engeli yok. Bu ilacın kısa sürede ülkemizde üretilip, yerli ve milli olarak piyasaya sürüleceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bu akıllı ilacın, beyin tümörleri dışında pankreas kanseri, over kanseri ve prostat kanserini de hedeflediğini belirten Sunguroğlu, Türkiye'de geliştirilen ilk akıllı ilaç adayının üç farklı kanser türünün tedavisinde umut vaat ettiğini vurguladı.