Bu besinin eksikliği zeka geriliğine neden oluyor

Bu besinin eksikliği zeka geriliğine neden oluyor
Dr. Gülden Yürüyen, gebelik döneminde yaşanan iyot eksikliğinin sadece bebekte hayati risklere değil, aynı zamanda ciddi nörolojik bozukluklara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Yürüyen, dünya genelinde önlenmesi mümkün olan zeka geriliğinin en önemli sebeplerinden birinin iyot eksikliği olduğunu belirtti. İşte detaylar...

 

Gebelikte yaşanan iyot eksikliğinin, bebekte hayati tehdit yanında ciddi nörolojik bozukluklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Gülden Yürüyen, iyot eksikliğinin dünya genelinde önlenebilir zeka geriliğinin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı olan Yürüyen, tiroid hormonu az üretildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade etti. İşte detaylar...

Gebelikte yaşanan iyot eksikliği

GEBELİKTE İYOT EKSİKLİĞİ

İyot eksikliğinin yaşam kalitesini derinden etkileyen bir sorun olduğunu vurgulayan Dr. Yürüyen, özellikle gebelikte meydana gelen bu eksikliğin, bebekte zeka geriliği ve nörolojik bozukluklardan, ölü doğum ve düşük yapma riskine kadar bir dizi soruna yol açabileceğine dikkat çekti. Sağlıklı bir yetişkinin günlük iyot ihtiyacının ortalama 150 mikrogram olduğunu belirten Yürüyen, iyotlu rafine sofra tuzunun bu ihtiyacı karşılamak için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.

Çocukluk çağında iyot eksikliğinin büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceğini söyleyen Yürüyen, yetişkinlik döneminde ise tiroid bezini büyütüp guatr oluşumuna yol açabileceğini belirtti. Tiroid bezinin yetersiz hormon üretiminin ciltte kuruluk, yorgunluk, kabızlık, yüksek kolesterol, kilo alma, üşüme, depresyon, saç dökülmesi gibi bir dizi sağlık sorununa sebep olabileceğini açıkladı.

Uzman, iyot takviyelerinin hekim önerisi olmadan kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, iyotlu rafine sofra tuzunun sağlıklı bir yaşam için önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Bu nedenle, iyot eksikliği konusunda dikkatli olunması ve özellikle gebelik döneminde düzenli olarak iyotlu tuz tüketiminin önemli olduğunu ifade etti.