Kronik hastalığı olanlara kötü haber: Saat verildi

Kronik hastalığı olanlara kötü haber: Saat verildi
Hava kirliliğinin sis ile birleşmesi kronik hastalar için kritik sonuçlar doğurabilir! İşte etkilenmemek için yapmanız gerekenler...

Yoğun sisin etkili olduğu dönemlerde, özellikle kronik hastalığı olanların dikkatli olmaları gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisin kirli hava ile birleştiğinde sağlık risklerinin artabileceğini vurguluyor.

Sisli havalarda görüş mesafesinin düşmesi, sürücülerin yanı sıra dışarıda bulunan herkesi olumsuz etkiliyor. Ancak, özellikle kalp, astım, bronşit ve KOAH gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Prof. Dr. Ekuklu, bu hastaların mümkünse sisin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, spor veya aktivite yapacaklarsa o saatlerde faaliyet göstermemelerini öneriyor.

Uzman, sisin atmosferik bir olay olduğunu ve bulunduğu coğrafyada hava kirliliği varsa bu durumun daha solunabilir bir hale geldiğini belirtiyor. Bu nedenle, sisin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkma zorunluluğu olan bireylerin, maske kullanımını düşünmelerini öneriyor.

sis kronik hastalar

Hava kirliliğinin sisli havalarda daha da tehlikeli bir hal aldığını vurgulayan Prof. Dr. Ekuklu, çalışanlar ve okula giden çocuklar gibi dışarıda bulunma zorunluluğu olan kişilere maske kullanımını öneriyor. Ayrıca, yoğun egzersizlerden kaçınılması gerektiğini ve bu saatlerde dışarıda bulunmanın alınabilecek önlemler arasında öncelikli olduğunu ifade ediyor.

Hava kirliliğinin sis ile birleşmesinin, sağlık sorunlarını artırabileceğine dikkat çeken uzman, sisin etkili olduğu zamanlarda alınacak basit önlemlerin büyük fayda sağlayabileceğini vurguluyor. Bu nedenle, kronik hastalığı olan bireylerin, sisli havalarda kendilerini korumak adına uyarılara dikkat etmeleri önem taşıyor.