Sigara içen kadınları korkutan gerçek ortaya çıktı

Sigara içen kadınları korkutan gerçek ortaya çıktı
Son araştırmalar, pasif içicilerin yüzde 64'ünün kadınların oluşturduğunu ortaya koydu. Bu araştırmalar, dumana maruz kalmanın kadınların üreme fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Detaylar haberimizde...

Gebelikte Sigara Kullanımı: Erken Menopoz ve Erken Doğum Riski

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde riskli gebelik uzmanı olarak görev yapan Dr. Yüksel Oğuz, sigaranın kadın sağlığı üzerindeki etkilerini açıkladı.

Oğuz, dünya genelinde yaklaşık bir milyar sigara kullanıcısının yüzde 25'inin kadın olduğunu belirtti. Ülkemizde ise bu oranın yaklaşık yüzde 15 olduğunu, üreme çağındaki kadınlarda ise bu oranın yüzde 20'lere çıktığını paylaştı.

Kadınların tütün dumanına maruz kalmasının da pasif içicilikten büyük oranda etkilendiğini vurgulayan Oğuz, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yaklaşık 600 bin kişinin pasif içici olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 64'ünü kadınların oluşturduğunu söyledi.

Özellikle gebelik döneminde sigara kullanımının ve dumana maruz kalmanın anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Oğuz, "Sigara kullanımı ve dumana maruz kalma, yumurtalık rezervinin hızla azalmasına neden olur. Bu da gebelik şansının azalmasına yol açar ve erken menopoz riskini artırır." şeklinde konuştu.

Ayrıca, gebelik döneminde sigara kullanımının ya da pasif içiciliğin erken doğum riskini artırabileceğini belirten Oğuz, anne adaylarının tütün ürünlerinden uzak durmaları gerektiğini vurguladı. Her gün bir sigara içmenin bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatarak, gebelik sürecinde sigara kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini dile getirdi