Sık sık esneyenler aman dikkat: Korkunç sonuçlara yol açıyor

Sık sık esneyenler aman dikkat: Korkunç sonuçlara yol açıyor
Sürekli esneme ihtiyacı hissediyorsanız nedeni ciddi bir hastalık olabilir. Bir kişinin uykululuk düzeyini ölçen esneme refleksi, feci sonuçlara yol açabilir. İşte esnemeyle ilgili tüm ayrıntılar...

Sürekli esneyen kişiler bu bilgiyi öğrendikten sonra hemen hastaneye gideceklerdir. Şimdiye kadar bu refleks eyleminin çoğunlukla uykudan önce gerçekleştiği düşünülüyordu. Ancak bazı insanlar bunun sadece uyku belirtisi değil, aynı zamanda yaşamı tehdit eden bir hastalığın belirtisi olduğunu da paylaşıyor.

Çevrenizdeki insanların sık sık esnediğini görmüş olabilirsiniz. Başlangıçta normal bir refleks gibi görünse de ısrarcı esneme genellikle normal kabul edilmez. Kulak burun boğaz uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, esnemenin istemsiz bir refleks olduğunu ve genellikle parasempatik sistemde aktif olduğunu, rahat ve stressiz bir ortamda vücudumuzun uyumadan veya uykuya dalmadan önce hazırlık yaptığının bir işareti olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Esneme, fizyolojik olarak uyuyamayan kişilerde, sabah yeni uyanmış kişilerde ya da yatma vakti gelmiş kişilerde görülebilmektedir. Fakat, sürekli esneyen kişilerde bu durum uyku bozukluğunun belirtisi olabilir. Bunlar, oksijenin beyne ulaşmasını engelleyen uyku apnesi ve kardiyovasküler hastalık gibi ciddi sağlık durumlarının belirtileri olabilir. Bu kişilerin uzmana başvurması ve gereken tedaviyi alması önemlidir.

Sık sık esneyenler aman dikkat Korkunç sonuçlara yol açıyor

Esnemenin toplumda bulaşıcı olduğu bilinse de sürekli esneyen kişilerde psikolojik sorunlardan kalp hastalıklarına kadar pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak bile yorumlanabilir.

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Konuyşa ilgili detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Normal bir insanın uyku sırasında ağzı kapanır ancak burnundan nefes alır ancak burun tıkanıklığı yaşayan kişiler uyku sırasında ağızdan nefes almaya başlar ve boğaz bölgesindeki hava yollarının tıkanması nedeniyle nefes alma durur.Uyku apnesi kalp krizi riskini artırabilir çünkü beyne ve kalbe yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle beyin uyku eğilimi gösterebilir. Sürekli esneme söz konusu durumun bir işareti olabilir. Bundan dolayı sürekli esneyen kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması, detaylı muayene olması ve mutlaka uyku testi yaptırması gerekir. Uyku apnesi tanısı konulduktan sonra uygun tedaviler uygulanarak cerrahi müdahale veya maske tedavisi şeklinde seçenekler değerlendirilebilir. Ayrıca, uyku apnesi tedavi edilebilen hastalarda kalp krizi ile birlikte hipertansiyon riskinin önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle uyku apnesinden şüphelenen kişilerin erken teşhis ve aynı zamanda tedavi için profesyonel yardım alması önemlidir." diye konuştu.